Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Ruys, Brug met toegangshek in Wassenaar

Weg En Waterwerk

Paauwlaan 6
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1914-1916
Architect: L.J. Zaaijer


Beschrijving van Villa Ruys, Brug met toegangshek

Inleiding. Bij de buitenplaats behorende BRUG met TOEGANGSHEK (4) is in 1914-1916 gebouwd naar ontwerp van de architect L.J. Zaaijer in opdracht van D.T. Ruys, in een op het Hollands-Classicisme geïnspireerde Nieuw Historiserende stijl die aansluit bij de overige complexonderdelen. De brug met toegangshek staat langs de Paauwlaan op de zuidhoek van het terrein bij het begin van de oprijlaan. Omschrijving. De uit donkerrode baksteen opgetrokken welfbrug heeft een licht gebogen brugdek. Natuursteen is decoratief toegepast voor onder meer de dekplaten en de hoekstukken. Aan weerszijden van de brug bestaat de gemetselde borstwering uit een balustrade met ajourwerk waarop natuurstenen dekplaten liggen, die aan de zuidwestzijde doorlopen naar de landhoofden. Aan de noordoostzijde sluit de borstwering aan op de hekpijlers van het toegangshek. De door inzwenkende vleugelstukken geflankeerde hekpijlers hebben geprofileerde gemetselde hoeken en uitgemetselde kopse bakstenen. De hekpijlers worden afgedekt met zandstenen dekplaten, waarop als bekroning decoratieve uitgevoerde lantaarns staan. Tussen de hekpijlers bevinden zich rijk uitgevoerde giet/smeedijzeren hekwerken. Tegen de linker pijler zijn twee decoratief uitgevoerde ijzeren platen geplaatst ten behoeve van een trekbel. Tegen de rechter pijler bevindt zich onder meer een ijzeren huisnummerplaat. Waardering. De uit 1914-1916 daterende welfbrug met toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als ruimtelijk en historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats. De brug met toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een rijk uitgevoerde entreepartij van een buitenplaats uit het begin van de 20ste eeuw in Nieuw Historiserende stijl, geïnspireerd op het Hollands-Classicisme. De brug met toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De brug met toegangshek heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering langs de Paauwlaan als entree tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Ruys, Brug met toegangshek in Wassenaar

Villa Ruys

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex, is in opdracht van D.T. Ruys gebouwd in 1914-1916 naar ontwe..

Villa Ruys, Tuin- en terrasaanleg

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij de buitenplaats behorende TUIN- en TERRASAANLEG met BRUGGEN (5) en in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl is omstreeks 1..

Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij tuinaanleg van de buitenplaats behorende TUINMUUR (6) met MOESTUIN is opgetrokken in een functionele stijl ten tijde van ..

Villa Ruys, Schuur in cottagestijl

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (7) is vormgegeven in een Cottagestijl door de toepassing van gepotdekselde delen. De bij de moestuin ..

Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (8) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant behoort bij de in opdracht van dr. D.T. Ruys tot stand geko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)