Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Grinsel 83: poort in Den Dungen

Militair Object

Grinsel 83
5275JN Den Dungen (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw (poort)


Beschrijving van Complex Grinsel 83: poort

Inleiding POORT, in oorsprong daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw en afkomstig van het voormalige klooster van Coudewater te Rosmalen. Naar alle waarschijnlijkheid is de poort bij de bouw van het vernieuwde woonhuis in 1871 op de huidige locatie geplaatst. De poort met smeedijzeren hekwerk bevindt zich aan de straat. Omschrijving De poort met hekwerk bevindt zich aan de straat en bestaat uit twee vierkante, met bollen bekroonde, geblokte hardstenen penanten. Aan de bovenzijde van elk van de penanten is een sterk vervaagd ovaal opschrift aangebracht "Klein Grinsel". Tussen de penanten is een eenvoudig smeedijzeren hekwerk aangebracht. Waardering De poort is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de status van de eigenaar van het complex en als uitdrukking van de herwaardering voor historische objecten in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. De poort heeft zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525737
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Grinsel 83: poort in Den Dungen

Woonhuis

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding WOONHUIS, deel uitmakend van een boerderij, omstreeks 1871 opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant als vervanging ..

Complex Grinsel 83

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding STAL, omstreeks 1825 als opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de zuidwestelijke zijde van de stal werd in ..

woonhuis

Grinsel 84
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Gedeeltelijk vrijstaand WOONHUIS met aanbouw (onderdeel I), in 1907 opgetrokken in een bouwstijl die in de rijke ornamentiek invl..

Complex Grinsel 84-86

Grinsel 84
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Op het zuidoostelijke achterterrein bevindt zich een voormalige schuur, gebouwd in 1920 in een streek-eigen bouwtrant met de afko..

Boerderij onder rieten wolfdak. Vensters met luiken

Grinsel 77
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Boerderij onder rieten wolfdak. In de voorgevel jaartalankers: 1837. Vensters met luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)