Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Rucphen

Overig

Raadhuisstraat 3
4715CB Rucphen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het HEILIG HARTBEELD werd in 1933 vervaardigd door Leo Jungblut uit Bilthoven, tegelijk met de bouw van de kerk. De stijl ervan is een samengaan tussen Expressionisme en Traditionalisme. Het beeld werd geplaatst in een nis van de muur die om de kerk werd gebouwd. In 1969 is deze muur afgebroken en het beeld kreeg een plaats op een bakstenen piedestal, bij de heg rond het kerkhof achter de kerk. Omschrijving. Het beeld bestaat uit verscheidene delen geglazuurd aardewerk. De kleuren hiervan zijn gedekt, namelijk okergeel voor het kleed en roodbruin voor de mantel. De sokkel is voorzien van de signatuur van Leo Jungblut en de herkomst van het atelier: St. Joris, Beesel. Het Heilig Hartbeeld stelt de Christusfiguur meer dan levensgroot voor als een opvallend langgerekte, ascetische figuur, schrijdend met de rechterhand het brandend Heilig Hart beroerend en de linkerhand open benedenwaarts gekeerd. De handen zijn getooid met de stigmata. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het is van belang voor de kunstgeschiedenis als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Jungblut en vanwege het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525708
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld P1060914.JPG
Kunstenaar Leo Jungblut
Jaar 1933
Materiaal Keramiek
Locatie Raadhuisstraat, Rucphen
Monumentnummer 525708
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Rucphen.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld werd ontworpen door Leo Jungblut en vervaardigd bij het Atelier St. Joris in Beesel. Het stond aanvankelijk in een nis in een muur rond de Martinuskerk. Deze muur werd in 1969 afgebroken, waarna het beeld een plaats kreeg bij het kerkhof achter de kerk. Andere exemplaren van dit ontwerp staan in Beesel, Standdaarbuiten en Ulft.

Beschrijving

Het beeld toont een Christusfiguur ten voeten uit, gekleed in een lang gewaad en met wapperende mantel. In zijn naar voren gestoken linker handpalm is de stigmata zichtbaar. Met zijn rechterhand houdt hij het vlammend Heilig Hart voor zijn borst. Het beeld is gemaakt van okergeel en roodbruin geglazuurd aardewerk. Het staat op een bakstenen sokkel.

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2001 erkend als rijksmonument, onder meer vanwege het "belang voor de kunstgeschiedenis als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Jungblut en vanwege het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Rucphen

Pastorie/kerk H. Martinus

Raadhuisstraat 3
Rucphen
Inleiding. De PASTORIE no. 5 werd gebouwd in 1869 in een aan het Eclecticisme herinnerende stijl. De kleine uitbouw onder zadeldak dateert..

Parochie/kerk H. Martinus

Raadhuisstraat 3
Rucphen
Inleiding. De R.K. H. MARTINUSKERK van het kerkdorp Rucphen op no. 3 werd gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect J. Berben en toont Ex..

Villa is gebouwd in expressionistische stijl

Sint Martinusstraat 9
Rucphen
Inleiding. De VILLA is gebouwd in Expressionistische stijl in 1924-1925 naar ontwerp van de architect J. Hurks voor de heer Theeuws, gemee..

De Heimolen

Heimolendreef 24
Rucphen
"Heimolen", ronde stenen bergkorenmolen. Opgericht in 1844, gerestaureerd 1952/1953.

Station van voormalige halte Seppe

Pastoor van Breugelstraat 138
Bosschenhoofd (Gemeente Halderberge)
Inleiding. STATION van de voormalige halte Seppe, in 1855 als dienstwoning gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en in 1884 vergroot e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)