Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Uden

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 26
5401BE Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930
Architect: Wim Harzing


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding In 1930 vervaardigde Wim Harzing voor de Sint Petrus Banden-parochie een HEILIG HART-GROEP. Deze zandstenen groep is geplaatst tussen pastorie en de al beschermde neoromaanse Petruskerk. Omschrijving Op een langgerekte betonnen plaat zijn twee beelden geplaatst. Links een compacte groep van de knielende Petrus met sleutel die een gezin van vader, moeder en kind beschermt. De knielende groep is gericht op het door de plooival sterk verticaal gerichte Heilig Hartbeeld, dat geplaatst is op een granieten sokkel en in een zegenend gebaar de hand opheft. Beide beelden zijn opzij gesigneerd W+M Harzing 1930. Het oppervlak van de beelden is licht verweerd, de hand van de Christus is opnieuw aangezet, evenals een vinger. Petrus mist een deel van zijn hand. Waardering De beeldengroep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van H. Hartdevotie in het Interbellum. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het vernieuwende werk van de beeldhouwer W. Harzing. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk en omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525594
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Heilig Hartbeeld (Uden) kan verwijzen naar:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Heilig Hartbeeld (Uden) inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Heilig Hartbeeld (Uden) en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Uden

R.K. pastorie

Kerkstraat 26
Uden
Inleiding De blokvormige R.K. PASTORIE uit 1903 vormt samen met de al eerder beschermde neoromaanse Petruskerk en de H. Hartgroep een gaaf ..

St. Petrus' Stoel van Antiochie

Kerkstraat 24
Uden
St.Petrus'Stoel van Antiochie. Gewijd 1890 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek in neo-romano-gotische trant met achthoekige kruising, waaro..

Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Kerkstraat 9
Uden
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met ..

College van de Kruisheren

Kerkstraat 7
Uden
Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige..

Schoolgebouw

Walterus Pijnenborghhof 1
Uden
Inleiding Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)