Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nederlanden: woningen in Schiedam

Woonhuis

Lange Nieuwstraat 103
3111AE Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van De Nederlanden: woningen

Inleiding Rij van twee maal drie WOONHUIZEN, deel uitmakend van het complex van het distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant. Omschrijving De woonhuizen zijn gesitueerd aan de Lange Nieuwstraat aan weerszijden van het poortgebouw dat het achterliggende distilleerderij-handelsentrepot ontsluit. De woningen zijn elk opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en tellen twee bouwlagen en een kapverdieping. Het woningblok heeft een langskap-zadeldak bedekt met pannen en een roodbakstenen lijstgevel in kruisverband. De gevellijst heeft gedeeltelijk nog de originele gesneden voluutconsoles en een paneelindeling. De eenvoudig opgezette gevel wordt geleed door een reeks van smalle deuren met daartussen steeds twee schuifvensters met hardstenen onderdorpels op de begane grond en op de verdieping erboven telkens drie schuifvensters. Hier en daar bevinden zich nog de originele bovenlichten met glas-in-lood. Waardering Woonhuizen, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525393
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van De Nederlanden: woningen in Schiedam

Koopmanshuis met sobere empire lijstgevel

Lange Nieuwstraat 101
Schiedam
Monumentaal KOOPMANSHUIS (midden XIX) met sobere empire lijstgevel. In natuursteen gebosseerde parterre, waarin links deuromlijsting met pil..

De Nederlanden: pakhuizen

Lange Nieuwstraat 109
Schiedam
Inleiding PAKHUIZEN, onderdeel van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in een utilitaire en Ecl..

De Nederlanden: poortgebouw

Lange Nieuwstraat 109
Schiedam
Inleiding POORTGEBOUW, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische tra..

Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen

Lange Nieuwstraat 117
Schiedam
Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen. Twee sc..

Monumentaal herenhuis van vijf vensterassen en met dwars schilddak

Tuinlaan 58
Schiedam
Monumentaal HERENHUIS van vijf vensterassen en met dwars schilddak. Bakstenen Lodewijk XVI-lijstgevel met brede middenrisaliet, bekroond doo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)