Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nederlanden: poortgebouw in Schiedam

Militair Object

Lange Nieuwstraat 109
3111AE Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van De Nederlanden: poortgebouw

Inleiding POORTGEBOUW, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant. Omschrijving Het poortgebouw is centraal gesitueerd in de gevelwand met woningen Lange Nieuwstraat 103 en 115. Het risaliserende poortgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak met nok evenwijdig aan de straat. Op de begane grond is in een houten lijst met hoofdgestel de houten toegangspoort met paneeldeuren geplaatst. Eenvoudige pilasters dragen een Dorische lijst waarvan het fries is ingedeeld met metopen. De verdiepingsgevel bevat centraal een groot rechthoekig venster omlijst met blokwerkvormig siermetselwerk. Waardering Poortgebouw, als historisch-functioneel onderdeel van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525392
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pakhuis De Nederlanden
Het haaks gesitueerde pakhuis aan de Nieuwe Haven
Het haaks gesitueerde pakhuis aan de Nieuwe Haven
Locatie Lange Nieuwstraat 109, Schiedam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Oorspr. functie Pakhuis
Huidig gebruik Appartementen
Bouw gereed 1851
Bouwstijl eclectisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 525391
Detailkaart
Pakhuis De Nederlanden (Stadscentrum (Schiedam))
Pakhuis De Nederlanden
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Pakhuis De Nederlanden is een pakhuizencomplex dat onderdeel uitmaakt van het distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden" in Schiedam. De pakhuizen werden gebouwd in 1851 in een utilitaire en eclectische stijl.

De pakhuizen zijn opgetrokken op een U-vormige plattegrond, en bestaan uit een dubbele rij van vier pakhuizen van elk drie bouwlagen onder met pannen gedekte zadeldaken. Een smalle binnenstraat vormt de scheiding tussen de twee rijen. Aan de zijde van de Nieuwe Haven zijn de twee rijen pakhuizen met elkaar verbonden door een haaks gesitueerd pakhuis. Aan de zijde van de Lange Nieuwstraat bevindt zich een poortgebouw.Monumenten in de buurt van De Nederlanden: poortgebouw in Schiedam

De Nederlanden: pakhuizen

Lange Nieuwstraat 109
Schiedam
Inleiding PAKHUIZEN, onderdeel van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in een utilitaire en Ecl..

De Nederlanden: woningen

Lange Nieuwstraat 103
Schiedam
Inleiding Rij van twee maal drie WOONHUIZEN, deel uitmakend van het complex van het distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebo..

Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen

Lange Nieuwstraat 117
Schiedam
Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen. Twee sc..

Koopmanshuis met sobere empire lijstgevel

Lange Nieuwstraat 101
Schiedam
Monumentaal KOOPMANSHUIS (midden XIX) met sobere empire lijstgevel. In natuursteen gebosseerde parterre, waarin links deuromlijsting met pil..

Monumentaal herenhuis van vijf vensterassen en met dwars schilddak

Tuinlaan 58
Schiedam
Monumentaal HERENHUIS van vijf vensterassen en met dwars schilddak. Bakstenen Lodewijk XVI-lijstgevel met brede middenrisaliet, bekroond doo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)