Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen in Delft

Nijverheid Industrie

Rotterdamseweg 196
2628AR Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910-1920


Beschrijving van De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen

Inleiding De keramiekfabriek De Porceleyne Fles verplaatste haar werkzaamheden in het tweede decennium van de twintigste eeuw naar de Rotterdamseweg. Dit complexonderdeel, een FABRIEKSGEBOUW, dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen behoort tot die eerste bouwperiode. Het gebouw is met name aan de noord-, west- en oostzijde verbouwd. Deze gevels zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming. De zuidgevel is gelegen aan de binnentuin. Aan deze gevel is in de jaren 1990 een glazen uitbouw gerealiseerd. Het bouwwerk is opgetrokken in de bouwstijl van het Traditionalisme. Omschrijving Het fabrieksgebouw heeft een L-vormige plattegrond. De stam van de L-vorm bestaat uit een rechthoekig volume met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt overstekend zadeldak. Het dak staat haaks op de Rotterdamseweg. De zuidgevel telt vijf travee├źn. Voor de eerste travee is een tweelaagse uitbouw met balkon aangebracht. De geheel met bouwkeramiek versierde eerste bouwlaag van deze uitbouw heeft een afgeschuinde hoek, waarin een deur is aangebracht. De rechthoekige bovenbouw is bekroond door een keramische adelaar. De overige vier travee├źn zijn door lisenen van elkaar gescheiden. In iedere bouwlaag zijn spaarvelden met gekoppelde rondboogvensters aangebracht. Waardering Het fabrieksgebouw van het fabriekscomplex 'De Porceleyne Fles' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. Het complexonderdeel heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke bedrijfstak, die van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de voor de regio Delft kenmerkende keramische industrie. Het complexonderdeel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de veelvuldig toegepaste, door het bedrijf zelf vervaardigde bouwkeramiek, een bouwmateriaal dat in de eerste decennia van de twintigste eeuw van grote invloed was op de ontwikkeling van de architectuur. Daarnaast heeft het complexonderdeel architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwstijl. Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige onderdelen van het complex. Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen in Delft

Kantoor- en fabrieksgebouw De Porceleyne Fles

Rotterdamseweg 196
Delft
Inleiding KANTOORGEBOUW en FABRIEKSGEBOUW van De Porceleijne Fles, gebouwd in 1930 naar een ontwerp van de architect en T.H. lector A. van ..

De Porceleyne Fles, binnentuin

Rotterdamseweg 196
Delft
Inleiding De keramiekfabriek De Porceleyne Fles verplaatste haar werkzaamheden in het tweede decennium van de twintigste eeuw naar de Rott..

Onder 't Stroodak

Julianalaan 156
Delft
Inleiding Het WOONHUIS 'Onder 't Stroodak' is gebouwd in 1920 in opdracht van Prof. Chr. K. Visser, naar een ontwerp van architect A.H. Weg..

Gebouw voor Werktuigbouwkunde, Maritieme techniek en Materiaalkunde

Mekelweg 2
Delft
Inleiding Het UNIVERSITEITSGEBOUW voor Werktuigbouw-, Scheepsbouw- en Vliegtuigbouwkunde met PLEIN en WATERPARTIJ ligt midden in de TU-wijk..

19e-eeuws gedeelte van begraafplaats Jaffa

Jaffalaan 10
Delft
Inleiding 19e-eeuwse BEGRAAFPLAATS, onderdeel van het complex Algemene begraafplaats Jaffa. De begraafplaats is in 1868 gesticht als parti..

Kaart & Routeplanner