Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij in Sambeek

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 69
5836AC Sambeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de tuin staat, langs de Grotestraat, de voormalige KLOOSTERBOERDERIJ, genaamd het St. Jozefhuis en daterend uitt 1925. Waarschijnlijk is het gebouw onder architectuur van J. Kayser (Venlo) gebouwd. Het pand, met onder meer voorhuis, koelkelder, bakkerij, stal, knechtenwoning, mestvaalt (later bietenkelder), schoenmakerij, aardappelkelder en hooizolder, is tot 1960 door de zusters gebruikt. Omschrijving Het eenlaags gebouw heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond, met aan de noordwestelijke zijde (aan de kant van het klooster) een inspringende hoek. De boerderij is gedekt met een asymmetrisch zadeldak met muldenpannen. Aan de noordwestelijke zijde is de bakstenen gevel anderhalflaags. Hier is een cementen beeld van St. Jozef in de gevel geplaatst. Op het gecementeerde veld onder het beeld stond de tekst: "St. Jozefhuis". De westelijke gevel is voorzien van opgeklampte deuren met ruitvormige bovenlichten en schuifvensters met kleine roedenverdeling en kunststenen lateien. Van belang is de plattegrond: vanuit het voorhuis met wasplaats en bakkerij loopt een lange gang naar het zuidelijke deel van het gebouw. Deze gang, die was afgescheiden van de voor de knechten bestemde dienstruimten, was uitsluitend bestemd voor gebruik door de zusters. Van noord naar zuid vindt men in het gebouw: de bakkerij, voorzien van een diepe broodoven met smeedijzeren luiken; het voorhuis waarin een pomp met kraan en granieten blad, een rookkmaer met vuurplaats. melkbakken en een koelkelder met tongewelf; de schoenmakerij (met restanten van het oorspronkelijke gereedschap, onder meer een leest); de onderliggende aardappelkelder, de grupstal met een stalen normaalprofielbalklaag en een hooistort die in verbinding staat met de bovenliggende grote hooizolder; de mestvaalt met verdiepte, lemen bodem, en een karschop. Aan de zijde van de Grotestraat is de gevel van de boerderij geheel gesloten. Enkele hooggeplaatste, rechthoekige lichten van de zustergang zijn inmiddels dichtgezet. Ook de later doorgebroken deur, aan beide zijden geflankeerd door een venster, van de knechtenwoning is weer dichtgezet. Waardering De kloosterboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het centemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525200
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij in Sambeek

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De blokvormige KLOOSTERVLEUGEL maakt onderdeel uit van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek en staat..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: zuidelijke kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het tweede onderdeel van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek bestaat uit de deels parallel, deels h..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de noordelijke gevel van het oudste gedeelte van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek is in 18..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelij..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)