Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder in Sambeek

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 69
5836AC Sambeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894-1930
Architect: waarschijnlijk J. Kayser


Beschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder

Inleiding Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG HARTBEELD uit omstreeks 1925, een LOURDESGROT uit omstreeks 1930 en een CALVARIEBERG uit hetzelfde jaar. In de zuidwestelijke hoek een GRAFKELDER uit 1894. Omschrijving De bakstenen muur omsluit de tuin aan de noordelijke, westelijke en zuidelijke zijde. De muur is omstreeks drie meter hoog, heeft een ezelsrug en aan de noordelijke zijde bij het voormalige noviciaat een klein rondbogig poortje. Op verschillende plaatsen is de muur begroeid met steenbreekvaren en muurvaren. Belangrijk is de langs de muur lopende, uit de negentiende eeuw daterende rij met snoeilindes en platanen uit 1893. In de muur zijn na de Tweede Wereldoorlog nieuwe kruiswegstaties ingemetseld. Op de door drie vleugels omsloten binnenplaats staat een ongesigneerd zandstenen Heilig hartbeeld op gecementeerde sokkel, met de tekst: "Allerheiligst / H. Hart van Jezus / Ik vertrouw U". De eenvoudige Lourdesgrot is opgetrokken uit ratels en heeft een smeedijzeren hekwerk en een gepolychromeerd, waarschijnlijk cementen Mariabeeld. Voor de grot het cementen, eveneens geploychromeerde beeld van een knielende Bernadette. De calvarieberg bestaat uit een kunststenen groep met kruisbeeld, Maria en Johannes. Het heeft een vernieuwd koperen corpus. De eenvoudige bakstenen grafkelder heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een enkele treden onder het maaiveld gelegen centrale hal (onder flauw zadeldak, aan de noordelijke zijde toegangelijk via een (anno 1992 rotte en uitgenomen) vleugelpoort met bovenlicht, bestaande uit vier spitsbooglichten. De hardstenen trap leidt naar het interieur, dat een balkenplafond heeft. De wand links en rechts in de hal is bezet met grafstenen. Aan de westelijke en oostelijke zijde heeft de grafkelder een lagere uitbouw onder platdak. De noordelijke gevel is een eenvoudige lisenengevel met tandlijst en segmentbogige blindvensters. Waardering De kloostertuin met bijbehorende gebouwen is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenbindende werking die de tuin heeft in relatie tot het gehele complex van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525187
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder in Sambeek

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De blokvormige KLOOSTERVLEUGEL maakt onderdeel uit van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek en staat..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: zuidelijke kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het tweede onderdeel van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek bestaat uit de deels parallel, deels h..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de noordelijke gevel van het oudste gedeelte van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek is in 18..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelij..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de tuin staat, langs de Grotestraat, de voormalige KLOOSTERBOERDERIJ, genaamd het St. Jozefhuis en da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)