Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel in Sambeek

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 69
5836AC Sambeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882
Architect: J. Kayser


Beschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel

Inleiding Tegen de noordelijke gevel van het oudste gedeelte van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek is in 1882 een eenbeukige KAPEL in sobere neo-gotische stijl (architect J. Kayser, Venlo) aangebouwd. De kapel ligt in vergelijking met de andere gebouwen iets terug in de rooilijn en wordt door de beplanting van een klein plantsoen gedeeltelijk van de straat gescheiden. In 1968 is het zusterkoor uitgebroken en de sacristie gewijzigd. In 1990 is de bekronende dakruiter van het dak gewaaid. Omschrijving De eenbeukige kloosterkapel heeft een rechthoekige plattegrond, een zadeldak met lei in Maasdekking. Op het dak staan vier neogotische dakkapellen. Markant zijn de bekroningen van de eindgevels met forse trappen onder ezelsruggen. de noordelijke topgevel heeft drie spitsboognissen. De zuidelijke is opgetrokken op de noordelijke muur van gebouw (1). De kapel telt vier travee├źn. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en aan de oostelijke zijde voorzien van twee maal versneden steunberen, een plint en vensteromlijsting met profielsteen, en een gemetseld fries met tandlijst. In de oostelijke gevel zijn drie grote spitsboogvensters aangebracht met een kalkstenen maaswerk, bestaande uit drie lancetten. In de meest zuidelijke travee bevindt zich een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren sierbeslag, waarboven op de verdieping een gekoppeld lancetraam. In de noordelijke eindgevel is een enkel spitsboogvenster, waarvan het maaswerk bestaat uit vijf lancetten. Tegen deze noordelijke gevel staat een eenlaags stookhok onder plat dak (ca. 1930). Binnen heeft de kapel gemetselde vierdelige kruisribgewelven, muurpijlers bestaande uit lisenen met profilestenen en gipsen kruiswegstaties uit omstreeks 1900. Van belang is eveneens het noordelijke glas-in-loodvenster (omstreeks 1882, atelier Ohr, Roermond) met een voorstelling van het H. Hart, geflankeerd door Theresia, Maria, Jozef en Franciscus. Van belang is ook het orgel met een klavier en aangehangen pedaal van Johann Winkels uit 1889, met gebruikmaking van oudere onderdelen en neogotische gesneden ornamentiek van Marianus Trix, Boxmeer. Aan de zijkant boven het toetsenbord een geschilderde banderol met de tekst: "Laudate cum in tympano et choro: laudate cum in choris et organo". Waardering De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel in Sambeek

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De blokvormige KLOOSTERVLEUGEL maakt onderdeel uit van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek en staat..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: zuidelijke kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het tweede onderdeel van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek bestaat uit de deels parallel, deels h..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelij..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG ..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de tuin staat, langs de Grotestraat, de voormalige KLOOSTERBOERDERIJ, genaamd het St. Jozefhuis en da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)