Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk in Oudorp

Graf Begraafplaats

Herenweg 79
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1885
Architect: E.J. Margry


Beschrijving van Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoerde grafmonument van de familie De Wit dateert gezien de oudst vermelde overlijdensdatum (11-11-1884) vermoedelijk uit 1885. Dit familiegraf is gezien de stilistische overeenkomsten met het priestergraf wellicht eveneens ontworpen door architect E.J. Margry. Omschrijving Samengesteld grafmonument bestaande uit een circa 2,80 m hoog staand grafteken van cremekleurig kalksteen met daarvoor een 0,13 m dikke hardstenen grafzerk van 2,22 x 1,02 meter. De grafzerk rust op een lage roef en draagt de namen van de vier familieleden die hier begraven liggen. Het staande grafteken bestaat uit een hardstenen voet van 1,02 x 0,63 meter waarop een naar boven toe zich versmallende onderbouw met in de door hoekzuiltjes geflankeerde voorzijde een spitsboogveld waarin een vlinder (symbool van de sterfelijke ziel) is weergegeven boven de tekst "RUST/ IN/ VREDE". Op de onderbouw rust een met een bloemenkrans en hogels verfraaide pinakel die bekroond wordt door een Latijns kruis met florale motieven. Waardering Het familiegraf "De Wit" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard neogotisch familiegraf uit het laatste kwart van de 19de eeuw en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524952
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk in Oudorp

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Stroomerlaantje

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantj..

Toegangshek St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het aan het einde van het Stroomerlaantje ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)