Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schouwenhoek, woonhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Schouwweg 102
2243BP Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes Brandes, J.J. J.J. Brandes


Beschrijving van Schouwenhoek, woonhuis

Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van type landhuis met inpandige garage, genaamd 'Schouwenhoek' is gebouwd in opdracht van de Amsterdamse koopman Clemens J. Heinrich Berlage in 1928, nadat het eerder ontwerp uit 1917-1918 was afgebrand. Eerste ontwerp was gemaakt door de Haagse architect J.J.(Co) Brandes (1885-1955), in samenwerking met J.T. Wouters. Aanvankelijk was het huis bestemd als zomerhuis met fietsenstalling en had het een rieten dak, dat in 1928 echter afbrandde. Co Brandes heeft het vervolgens in opdracht van W.J. Hasekamp uit Schiedam herbouwd, waarbij in het bijzonder de entreepartij en de toren met trappenhuis zijn gehandhaafd. De fietsenstalling is vervangen door een garage en de daken werden gedekt met leipannen. De bouwstijl van het landhuis is beïnvloed door Engelse en Duitse landhuisbouw, maar de gevelbehandeling is expressionistisch in de toepassing van decoratief siermetselwerk en geglazuurde reliëftegels. De bouwstijl van het huis is kenmerkend voor het vroege werk van Brandes die vooral bekend is als pionier van de Nieuwe Haagse School-architectuur uit de jaren twintig. N.B. In de periode 1994-1998 heeft een ingrijpende renovatie plaatsgevonden, waarbij in het interieur een groot aantal van de oorspronkelijke details zijn verdwenen en diverse ramen zijn vernieuwd. Het met leipannen gedekt dak is vervangen door riet. Omschrijving Vrijstaand woonhuis bestaande uit begane grond, dak- en zolderverdieping. Op samengesteld plattegrond met als basis een trappenhuis in de vorm een boven het dakenplan uitstekend torenachtig bouwlichaam op vierkant grondplan, welke door tentdak gedekt wordt. Hierom zijn bouwmassa's groepeerd met verschillende dakhoogten en dakvormen aan, de meeste met steil doorlopende gebogen dakschilden; aan voor-, zij- en achterkant uitspringende topgevels met terracotta panelen, voorzien van indische motieven; aan de voorzijde is dit het uitgebouwde op decoratieve versierde pijlers rustende aan twee zijden open entreeportiek, die aansluit op de toren met het trappenhuis. Links ervan een gemetselde muur met rondbogig poort, welke aansluit op garage De gevels zijn boven het uit miskleurige klinkers opgetrokken trasraam opgemetseld met gekraakte handvormklinkers. De enkele en samengestelde raampartijen hebben stalen kozijn met naar binnen draaiende ramen, deels voorzien van gebrandschilderd glas-in-lood. In het INTERIEUR is ondermeer van belang het trappenhuis en de schouw. Waardering Het landhuis 'Schouwenhoek' is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische, stedebouwkundige en ensemblewaarde: -als voorbeeld van een rijk gedecoreerd woonhuis in de stijl van Engelse en Duitse landhuisbouw -als beeldbepalend werk uit het oeuvre van de architecten J.J. Brandes en J.T. Wouters -als beeldbepalend woonhuis gelegen in de villabebouwing van Wassenaar -vanwege de onderlinge samenhang met de andere complexonderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524611
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schouwenhoek, woonhuis in Wassenaar

Schouwenhoek, theekoepel

Schouwweg 102
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis 'Schouwenhoek' behorende THEEKOEPEL ontworpen in Landhuisstijl. De koepel staat op de noordwe..

Nijenstede, woonhuis

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het complex Nijenstede wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in 1..

Nijenstede, garage

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis Nijenstede behorende GARAGE gebouwd in 1915 in opdracht van Ewald Behle naar tekeningen van d..

Nijenstede, tuinaanleg met muur en toegangshek

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij het landhuis Nijenstede behorende TUINAANLEG met MUUR en TOEGANGSHEK tot stand gekomen in het eerste kwart..

Klein Haesebroek: woonhuis me tbijbehorende terrasaanleg

Schouwweg 106
Wassenaar
Inleiding Het WOONHUIS Klein Haesebroek, van het type landhuis met bijbehorende TERRASAANLEG, is gebouwd in 1910 naar ontwerp van de archit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)