Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Meijendel, veestal in Wassenaar

Boerderij

Meijendelseweg 36
2243GN Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van Boerderij Meijendel, veestal

Inleiding complexonderdeel 3 Voormalige VEESTAL in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is blijkens een stichtingssteen in 1840 opgetrokken als onderdeel van de boerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 is gebouwd. De stal staat aan de westzijde aan een pleinvormig ruimte waaromheen de overige complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in noord-zuidrichting. Omschrijving Vrijstaand rechthoekige éénlaags stalgebouw met zolder onder een zadeldak met wolfseinden, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw is opgetrokken uit grauwe baksteen (kruisverband) met strekken boven deuren en vensters. De zwart geschilderde plint wordt afgesloten door een witte sierband. De aan de erfzijde gelegen langsgevel (oost) heeft a-symmetrische gevelindeling met van links naar rechts een negenruitsschuifraam, een zesruitsschuifraam in de dichtzetting van een deur, twee deuren met vierruitsbovenlicht en vervolgens een negen- en een zesruitsschuifraam. Duimen van luiken zijn deels nog aanwezig, dan wel herkenbaar. Boven de linkerdeur en iets links daarvan zijn twee (zandstenen) stichtingssteentjes in de gevel geplaatst met de tekst: 'A.G. 1840'. In de achtergevel (west) zijn drie negenruitsschuiframen aangebracht. De beide kopgevels hebben in hoofdlijnen een symmetrisch gevelindeling met in het midden een dubbele inrijdeur, terwijl de noordelijke ten behoeve van de huidige stalindeling is dichtgezet. Rechts ervan bevindt zich een venster met tweeruits raam. In de oostgevel nog een tweetal grupdeuren. Beide kopgevels hebben een zolderluik in het midden van de geveltop en worden afgesloten door eenvoudige houten boeiborden. INWENDIG bevat de stal een klinkerbestrating en een eenvoudige balkenzoldering. Waardering De (voormalige) veestal is van algemeen belang wegens architectuur en cultuurhistorische waarde - als ruimtelijk en functioneel onderdeel van een duinboerderij uit het tweede kwart van de 19de eeuw, die is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'. - vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deel uitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De veestal is vrij gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik en redelijk gaaf in detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Meijendel, veestal in Wassenaar

Boerderij Meijendel, woonhuis

Meijendelseweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS behorend bij de voormalige duinboerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 tot stand is gekomen in ee..

Boerderij Meijendel, schuur

Meijendelseweg 40
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Voormalige SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is omstreeks 1830 gebouwd als onderdeel van de boerde..

Landgoed Voorlinden, koetshuis

Buurtweg 88a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 7 Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is g..

Landgoed Voorlinden, koetsierswoning in Engelse Cottagestijl

Buurtweg 88
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 De (voormalige) KOETSIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Eng..

Blanckenburg, woonhuis

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)