Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Meijendel, schuur in Wassenaar

Boerderij

Meijendelseweg 40
2243GN Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1830 (omstreeks)


Beschrijving van Boerderij Meijendel, schuur

Inleiding complexonderdeel 2 Voormalige SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is omstreeks 1830 gebouwd als onderdeel van de boerderij 'Meijendel'. De schuur staat aan de westzijde, tussen de boerderij en de veestal, aan het vroegere erf waaromheen de diverse complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in noord-zuidrichting. Omschrijving Vrijstaande éénlaagse schuur op een rechthoekig grondvlak, welke wordt gedekt door een zadeldak, dat naar achter toe (in westelijke richting) overgaat in een lessenaarsdak. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De wit geschilderde, gepleisterde gevels zijn voorzien van een zwart geschilderd plint. De aan erfzijde gelegen langsgevel (oost) heeft van links naar rechts twee dubbele tweeruits ramen met rechts ervan een houten deuren van kraaldelen. De relatief lage achtergevel is blind. De noordelijke kopgevel heeft op de begane grond een tweeruits dubbel openslaand raam en op de verdieping een (vernieuwd) vierruits raam. De zuidelijke kopgevel heeft op de begane grond links een vernieuwde deur met zijlicht en op de verdieping een vierruits raam (kelderluik). INWENDIG is voor een deel de houtconstructie met spanten en standvinken gehandhaafd. Waardering De (voormalige) schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde - als ruimtelijk en functioneel onderdeel van een duinboerderij uit het tweede kwart van de 19de eeuw, die is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'. - vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deeluitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De schuur is vrij gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524529
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Meijendel, schuur in Wassenaar

Boerderij Meijendel, woonhuis

Meijendelseweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS behorend bij de voormalige duinboerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 tot stand is gekomen in ee..

Boerderij Meijendel, veestal

Meijendelseweg 36
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Voormalige VEESTAL in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is blijkens een stichtingssteen in 1840 opgetrokken ..

Landgoed Voorlinden, koetshuis

Buurtweg 88a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 7 Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is g..

Landgoed Voorlinden, koetsierswoning in Engelse Cottagestijl

Buurtweg 88
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 De (voormalige) KOETSIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Eng..

Blanckenburg, woonhuis

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)