Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stugan: speelhuisje in Wassenaar

Overig

Rust en Vreugdlaan 2
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913
Architect: G.J. van der Mark


Beschrijving van Stugan: speelhuisje

Inleiding complexonderdeel 3 SPEELHUISJE 'Stugan' behorend bij de historische buitenplaats Ivecke, gelegen op een kunstmatige duinrug in de westhoek van het park, is in 1913 ontworpen door de architect/aannemer G.J. van der Mark in een Scandinavische houtwerk stijl. Tegen de helling van de heuvel liggen enkele basaltblokken. De luiken waren uitgevoerd met een hartvormige opening in het midden. N.B. de luiken ontbreken en een deel van het glas-in-lood is beschadigd. Omschrijving Vrijstaand rechthoekig éénlaags houten speelhuisje onder een houten zadeldak met een noord-zuid oriëntatie in langsrichting. Het tegen inwatering met windveren beschermde zadeldak bestaat uit staande houten delen, waarvan de naden met latten zijn afgedekt. Door het noord-westelijke dakschild steekt een rode bakstenen schoorsteen. Boven het uit grauwe baksteen opgetrokken trasraam zijn in ossekleur geschilderde delen geplaatst, die op de hoeken zijn afgewerkt met wit geschilderde staande planken. De houten deur- en vensteromlijstingen zijn wit geschilderd. Een deel van de duimen van luiken zijn nog aanwezig. Het glas-in-lood in Neo-Gotische trant is deels nog aanwezig. De zuid-oostelijke langsgevel heeft in het midden een groen geschilderde houten beklampte deur, waarvoor als stoep een cirkelsegment van een molensteen ligt. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een rechthoekig venster. De noordwestelijke langsgevel heeft in het midden een dubbel raam. De noordoostelijke kopgevel is blind, de zuidwestelijke heeft in het midden een dubbel raam. INTERIEUR In het interieur is de oorspronkelijke indeling en detaillering nog aanwezig. De vloer bestaat uit houten delen. In de westhoek bevindt zich een gemetselde schouw en in de noordhoek een ingebouwde vaste houten bank. Waardering Het speelhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als karakteristiek voorbeeld van een speelhuisje in een Scandinavische houtwerk stijl uit het begin van de 20ste eeuw. - als ruimtelijk en functioneel onderdeel van de buitenplaats Ivecke Het speelhuisje bevindt zich in hoofdvorm en detaillering grotendeels in oorspronkelijke staat, zowel wat betreft het exterieur als het interieur. Dergelijke karakteristiek speelhuisjes komen in deze uitvoering niet veel voor, waardoor er sprake is van een vrij hoge zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stugan: speelhuisje in Wassenaar

Ivecke: woonhuis

Rust en Vreugdlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van de historische buitenplaats 'Ivecke' uit 1913-1914 in Neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht ..

Ivecke: historische aanleg

Rust en Vreugdlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats 'Ivecke' bestaat uit een landschappel..

Ivecke: toegangshek

Rust en Vreugdlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats Ivecke is gesitueerd op de hoek van de Rijksstraatweg en..

Eikenhorst: dienstwoning en schuur

Rijksstraatweg 591
Wassenaar
Inleiding De bij de buitenplaats Eikenhorst behorende DIENSTWONING, gedateerd 1927, vervangt een ouder exemplaar op ongeveer dezelfde plaa..

Eikenhorst: grenspaal

Rijksstraatweg 591
Wassenaar
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL op de hoek van de Rijksstraatweg en de Raaphorstlaan, is gelegen op de zuidwesthoek van de buitenpla..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)