Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wiltzangk, toegangshek in Wassenaar

Overig

Rust en Vreugdlaan 5
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1915


Beschrijving van Wiltzangk, toegangshek

Inleiding complexonderdeel 8 Het bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende TOEGANGSHEK in een Historiserende stijl uit het begin van de 20ste eeuw, staat langs de Rust- en Vreugdlaan ten zuiden van de tuinmanswoning. Omschrijving IJzeren toegangshek voorzien van twee decoratieve opengewerkte wangen, waartussen een dubbel spijlen hekwerk is geplaatst met speerpunten. Waardering Vroeg 19de-eeuws toegangshek is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van een karakteristiek ijzeren toegangshek in een Historiserende stijl. Het toegangshek is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het toegangshek heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en historisch-functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Wiltzangk en bepaalt de entree van de buitenplaats langs de Rust en Vreugdlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524495
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wiltzangk, toegangshek in Wassenaar

Wiltzangk, woonhuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk, is gebouwd in 1915 in Enge..

Wiltzangk, tuinmanswoning

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 TUINMANSWONING behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk gebouwd in 1912 naar ontwerp van de plaatsel..

Wiltzangk, garage met (planten)kas

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende GARAGE met (PLANTEN)KAS uit de jaren '20 van de twintigste..

Wiltzangk, pomphuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorend POMPHUIS is gebouwd omstreeks 1922 in een functionele voor ..

Wiltzangk, historische tuin- en parkaanleg

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG in Nieuwe Architectoni..

Kaart & Routeplanner