Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wiltzangk, boogbrug in Wassenaar

Weg En Waterwerk

Rust en Vreugdlaan 5
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Wiltzangk, boogbrug

Inleiding complexonderdeel 6 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende BOOGBRUG uit omstreeks 1915 is onderdeel van de door D.F. Tersteeg ontworpen tuinaanleg. Omschrijving Vaste, uit rode baksteen opgetrokken boogbrug heeft een korfboogvormige overkluizing. De borstweringsmuren zijn met ajourwerk van fel rode baksteen uitgevoerd en worden afgesloten door iets verhoogde pijlers, waarop wit gepleisterde vazen staan. De pijlers vormen een verbinding met de concaaf gebogen landhoofden. Muren en pijlers hebben een natuurstenen afdekking. Waardering De boogbrug uit 1915 is van algemeen belang vanwege de tuin-, cultuur- en architectuurhistorische waarde als ruimtelijk en functionele onderdeel van de tuinaanleg van D.F. Tersteeg, waarbij deze een duidelijke vormt tussen huis en tuin van de buitenplaats Wiltzangk. De brug is gaaf wat betreft, hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524493
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wiltzangk, boogbrug in Wassenaar

Wiltzangk, woonhuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk, is gebouwd in 1915 in Enge..

Wiltzangk, tuinmanswoning

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 TUINMANSWONING behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk gebouwd in 1912 naar ontwerp van de plaatsel..

Wiltzangk, garage met (planten)kas

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende GARAGE met (PLANTEN)KAS uit de jaren '20 van de twintigste..

Wiltzangk, pomphuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorend POMPHUIS is gebouwd omstreeks 1922 in een functionele voor ..

Wiltzangk, historische tuin- en parkaanleg

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG in Nieuwe Architectoni..

Kaart & Routeplanner