Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wiltzangk, pomphuis in Wassenaar

Nijverheid Industrie

Rust en Vreugdlaan 5
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1922 1922 ca. 1922


Beschrijving van Wiltzangk, pomphuis

Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorend POMPHUIS is gebouwd omstreeks 1922 in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl. Het pomphuis is tegelijkertijd met de nabijgelegen garage met bloemenkas tot stand gekomen. Het gebouw bevindt zich aan een pleinvormige gedeelte ten oosten van de oprijlaan, ten noordoosten van de garage. Omschrijving Vrijstaande éénlaagse pomphuis op een vrijwel vierkant grondvlak wordt gedekt door een plat dak. De rechtgesloten gevels zijn boven de rollaag van het uit grauwe baksteen opgetrokken trasraam gemetseld met rode baksteen in kruisverband (knipvoeg). Deuren en vensters onder rollagen hebben bakstenen lekdorpels. Houten, op dubbele gootklossen rustende gootlijst. De voorgevel (noordwest) heeft links een paneeldeur en rechts een venster. De linker zijgevel (noordoost) heeft een dubbel raam. Waardering Het pomphuis uit omstreeks 1922 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als historisch-ruimtelijke, functioneel onderdeel bij de buitenplaats Wiltzangk. - vanwege de vormgegeving in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. In dit verband is er tevens sprake van een stilistische samenhang met de nabijgelegen garage met bloemenkas, welke in dezelfde stijl en periode tot stand is gekomen. Het gebouw is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524491
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wiltzangk, pomphuis in Wassenaar

Wiltzangk, woonhuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk, is gebouwd in 1915 in Enge..

Wiltzangk, tuinmanswoning

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 TUINMANSWONING behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk gebouwd in 1912 naar ontwerp van de plaatsel..

Wiltzangk, garage met (planten)kas

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende GARAGE met (PLANTEN)KAS uit de jaren '20 van de twintigste..

Wiltzangk, historische tuin- en parkaanleg

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG in Nieuwe Architectoni..

Wiltzangk, boogbrug

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende BOOGBRUG uit omstreeks 1915 is onderdeel van de door D...

Kaart & Routeplanner