Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wiltzangk, garage met (planten)kas in Wassenaar

Gebouw

Rust en Vreugdlaan 5
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Wiltzangk, garage met (planten)kas

Inleiding complexonderdeel 3 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende GARAGE met (PLANTEN)KAS uit de jaren '20 van de twintigste eeuw is gebouwd in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende, sobere bouwstijl. Het gebouw bevindt zich bij een pleinvormige gedeelte ten oosten van de oprijlaan nabij het pomphuis. Omschrijving Het vrijstaande bijgebouw bestaat uit twee bouwdelen, Het garagegedeelte is een éénlaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Tegen de zuidoostgevel is een plantenkas op een rechthoekige plattegrond onder een lessenaarsdak gebouwd. De gevels zijn boven de rollaag van het uit grauwe baksteen opgetrokken trasraam opgemetseld in rode baksteen, alles in kruisverband (knipvoeg). Deuren en vensters staan onder een rollaag en de hebben bakstenen lekdorpels. De gevels worden afgesloten door houten, op dubbele gootklossen rustende gootlijsten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft aan weerszijden van de middenas een houten dubbele garagedeur, voorzien van zesruits bovenramen en aan beide geveleinden een smal achtruitsraam. De beide zijgevels hebben een dubbel achtruitsraam. Tegen de rechter zijgevel (zuidwest) is een kleine aanbouw geplaatst met in de achtergevel (zuidoost) een achtruitsraam. De tegen de achtergevel (zuidoost) geplaatste zogenaamde kopkas met lessenaarsdak, bestaat boven de gemetselde borstweringsmuur uit een stalen skelet, gevuld met glaspanelen. De bloemenkas, waar plavuizen op de vloer liggen, heeft vaste betonnen ovale en langgerekte bloembakken, geplaatst op een voet. Waardering De garage met plantenkas is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde - als historisch-ruimtelijke, functioneel onderdeel bij een omvangrijke buitenplaats uit het begin van de 20ste eeuw. - door de vormgeving in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. In dit verband is er tevens sprake van een stilistische samenhang met het nabijgelegen pomphuis, dat in dezelfde stijl en periode tot stand is gekomen. Het gebouw en in het bijzonder de plantenkas zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524490
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wiltzangk, garage met (planten)kas in Wassenaar

Wiltzangk, woonhuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk, is gebouwd in 1915 in Enge..

Wiltzangk, tuinmanswoning

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 TUINMANSWONING behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk gebouwd in 1912 naar ontwerp van de plaatsel..

Wiltzangk, pomphuis

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorend POMPHUIS is gebouwd omstreeks 1922 in een functionele voor ..

Wiltzangk, historische tuin- en parkaanleg

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG in Nieuwe Architectoni..

Wiltzangk, boogbrug

Rust en Vreugdlaan 5
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende BOOGBRUG uit omstreeks 1915 is onderdeel van de door D...

Kaart & Routeplanner