Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coromote, toegangshek in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 91
2244AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Coromote, toegangshek

Inleiding complexonderdeel 3 TOEGANGSHEK (3), behorend bij het landhuis 'Coromote', uit 1924 en staand aan de Buurtweg in de middenas van het landhuis en leidt naar een ruim voorplein. Omschrijving Het toeganshek bevat twee hekpijlers uit rode handvormsteen (Utrechts formaat) in Vlaams verband opgetrokken met blokmotief ter imitatie van rusticawerk, waarbij het in grauwe waalklinkers opgemetselde trasraam wordt afgedekt door rollagen. De hekpijlers worden bekroond door geprofileerde zandstenen dekplaten met bolornament. Tegen beide pijlers is een smeedijzeren lantaarn aangebracht met eronder in gesmede schrijfletters de naam 'Villa' 'Coromote'. Tussen beide hekpijlers is een dubbel ijzeren spijlenhek afgehangen, met details in Neo-Lodewijk XVI-stijl. Het toegangshek wordt aan weerszijden geflankeerd door uitzwenkende vleugelstukken, omlijst door een uitkragende gemetselde rollaag, aan de bovenzijde eindigend op een zandstenen dekplaat. De vleugelstukken sluiten elk aan op een slankere en lagere hekpijler met vergelijkbare detaillering als de grote hekpijlers. Deze twee hekpijlers worden eveneens bekroond door een geprofileerde zandstenen dekplaat. Waardering Het toegangshek, behorend bij het villacomplex 'Coromote' is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde en als historisch functioneel stilistisch en ruimtelijk samenhangend onderdeel. Vanwege de markering van de toegang tot het complex. Het toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524485
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coromote, toegangshek in Wassenaar

Coromote: terrasaanleg

Buurtweg 91
Wassenaar
Inleiding De TERRASAANLEG (4), onderdeel van het complex Coromote, sluit aan op de achtergevel van het woonhuis en werd aangelegd in 1924 ..

Coromote, koetshuis/garage met dienstwoning

Buurtweg 89
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 KOETSHUIS/GARAGE met DIENSTWONING (2), behorend bij het landhuis 'Coromote', dat in 1924 gebouwd is naar ontwe..

Coromote, woonhuis

Buurtweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex Coromote, in Nieuw Historiserende stijl..

Landgoed Voorlinden, portierswoning

Buurtweg 86
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 PORTIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl ..

Landgoed Voorlinden, hekpijlers

Buurtweg 86
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden gebouwd in 1912 in Traditioneel Ambachtelijke s..

Kaart & Routeplanner