Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidewijk Spick: muur en poort in Swalmen

Tuin Park Landgoed

Raaystraat 1
6071NC Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Zuidewijk Spick: muur en poort

Omschrijving onderdeel 4 MUUR met POORT, XVIII; scheiding tussen moestuin en binnenplaats, baksteen. Boven de ronde poort verhoogt de muur zich in een min of meer driehoekige vorm met licht gebogen zijden waarop vijf vierkante pinakels staan (ook baksteen) met bolvormige bekroningen. Waardering De MUUR met POORT is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - vanwege de architectuur van de poort; - als bouwkundig en cultuurhistorisch onderdeel van het complex; - de historische en functionele betrokkenheid op de historische buitenplaats Zuidewijk Spick, met name als geledende en (erf)scheidende elementen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidewijk Spick: muur en poort in Swalmen

Zuidewijk Spick: kasteelboerderij

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEELBOERDERIJ bestaande uit een hoog herenhuis onder een schilddak (grijze pannen), XVIII met mogelijk ouder ..

Zuidewijk Spick: toegangsbrug

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSBRUG tot de binnenplaats vanaf het voorplein, volgens sluitsteen in een van beide bogen in 1848 gerealisee..

Zuidewijk Spick: Twee bakstenen hekpijlers

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 6 TWEE BAKSTENEN HEKPIJLERS, ten zuiden van de boerderij, voorzien van gecementeerde pyramidevormige mutsen, elk me..

Zuidewijk Spick: bijgebouwen

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, zijnde de boerderij (a) en de remise (b) welke met elkaar verbonden zijn door een poort (c); dit ense..

Zuidewijk Spick: parkaanleg

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. moestuin; b. wandelbos met stuw in de Rougebeek of Blankwaterlossing; c. elzenbroekb..

Kaart & Routeplanner