Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Beuningen Gld

Tuin Park Landgoed

Dorpssingel 2
6641BE Beuningen Gld (gemeente Beuningen)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving Het HEILIG HARTBEELD is geplaatst op een hoge achtzijdige sokkel van tufsteen, aan de bovenzijde afsluitend met een geprofileerde lijst. Op deze sokkel bevindt zich een achthoekig basement met op de hoeken een viertal knielende engeltjes. Op één der zijden staat de tekst : "Jezus Koning der Harten Ontferm U Onzer". Op plaquettes aan de andere zijde : "H.Hart van Jezus zegen Beuningen A.D. 1920. Mijn Rijk is niet van deze wereld". Op het basement is het Christusbeeld geplaatst. De Christusfiguur is gehuld in een lang plooienrijk gewaad en maakt met zijn rechter hand een zegenend gebaar. Waardering HEILIG HARTBEELD op sokkel uit 1920. - Van kunsthistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een Heilig Hartbeeld als een monumentale tuinsculptuur uit de late 19-de eeuw en vroege 20-ste eeuw, een periode waarin de vormentaal van historische bouw- en kunststijlen (gotiek, renaissance), gecombineerd met elementen uit de nieuwe kunst (Art Nouveau of Jugendstil) nog een grote rol speelde. Het beeld is gezien de vormentaal (in de neogotische traditie) ouder dan de sokkel met engelen, die blijkens de opschriften uit 1920 dateert. Toch past deze traditioneel vormgegeven sokkel goed bij het beeld. - Van stedenbouwkundige / situatieve waarde als onderdeel van het complex. Het beeld ligt vlak langs de Van Heemstraweg in het hart van het dorp Beuningen, in de tuin van de oude R.K. pastorie, op de hoek met de Dorpssingel. Hier bepaalt het met de er links naast gelegen Corneliuskerk en de erachter gelegen pastorie het historische beeld in hoge mate. Van belang is ook de ensemblewaarde van het beeld, dat een onmisbaar onderdeel vormt van een vooroorlogs katholiek ensemble. - Van sociaal-economische / cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke rol heeft gespeelt in het dorpsleven. H. Hartbeelden zijn kenmerkend voor de katholieke geloofsbeleving vanaf 1900, waarin de devotie voor het Heilig Hart in zowel "de huiskamer" als bij de kerk een grote rol speelde. Deze beelden vormen een onmisbaar onderdeel van het ensemble van kerk, kerkhof, pastorie en pastorietuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523152
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Beuningen Gld

Pastorie

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving De gedeeltelijk onderkelderde (linker voorzijde) PASTORIE heeft thans de vorm van een langwerpige bouwblok, dat bestaat uit tw..

Koetshuis

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Links achter de pastorie bevindt zich in de tuin nog een vrijstaand bijgebouw in de vorm van een KOETSHUIS uit 1885. Het gebo..

R.K. Corneliuskerk

Dorpssingel 1
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Neogotische Kerk, gelegen op een kerkhof, dat wordt omgeven door een eenvoudig smeedijzeren HEKWERK. De kerk heeft een forse w..

Tuinmuur en hek

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving De tuin ten zuiden van de pastorie wordt aan de oostzijde van de straat afgesloten door een bakstenen TUINMUUR met bakstenen p..

Lijkenhuisje

Dorpssingel 1
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Het LIJKENHUISJE op het kerkhof is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft bakstenen gevels onder zadeldak met ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)