Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Heuf in Buren

Boerderij

Tielseweg 1
4116EB Buren
Gelderland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van De Heuf

Omschrijving De vrijstaande SCHUUR heeft een rechthoekig grondplan en één bouwlaag onder een wolfdak met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen (1990) en windveren. De schuur heeft een gemetselde gecementeerde plint en voorgevel. De overige gevels zijn opgetrokken uit horizontaal geplaatste houten rabatdelen. In de top van de voorgevel zijn de delen verticaal geplaatst. De plint is voorzien van steunberen. Boven één van de steunberen is een steen geplaatst met inschrift: 'G D K/ 1904' (G D K = G. de Kruijff). Bij de functieverandering van mestschuur/ potstal naar fruitopslagplaats is de schuur van binnen uitgegraven en voorzien van een stenen vloer en ventilatiegaten. De segmentboogvormig afgesloten inrijdeur in de linker zijgevel is naar beneden doorgetrokken. In de voorgevel bevindt zich een deur en een dubbel hooiluik, in de achtergevel bevindt zich een getoogd dubbel hooiluik. Waardering Vrijstaande SCHUUR uit 1904. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een potstal uit het begin van de 20ste eeuw die later tot fruitopslagplaats met ventilatiegaten is verbouwd. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante verheven ligging aan de oever van het riviertje de Korne. De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderij-complex De Heuf. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en het uiterlijk welke verbonden is met een economische ontwikkeling namelijk de opkomst van de fruitverwerkende industrie in de Betuwe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523103
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Heuf in Buren

De Heuf

Tielseweg 1
Buren
Omschrijving De boerderij heeft op een rechthoekig grondplan achtereenvolgens een voorhuis, een middenhuis en het bedrijfsgedeelte, waarbij..

Wal Keelaff Poort - Tielse Poort met Bagijnepoortje

Wal Keelaff Poort/Tielse Poort
Buren
WAL KEELAFF POORT - TIELSE POORT MET BAGIJNEPOORTJEEnigszins verlaagde ommuring, waarin even ten noorden van de Bagijnepoortje een sprong in..

Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6

Weeshuiswal 5
Buren
Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes en vierruitsschuiframen.

Woning onder een zadeldak met het buurpand

Weeshuiswal 6
Buren
Woning onder een zadeldak met het buurpand nr. 5. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Deur uit..

Pakhuis met voorgevel getoogde vensters

Weeshuiswal 4
Buren
Pakhuis met in de midden 19e eeuwse voorgevel getoogde vensters. Grote, getoogde inrijpoort. De linker zijgevel vertoont laat-middeleeuws me..

Kaart & Routeplanner