Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Brakkensteyn (toegangshekken) in Nijmegen

Overig

Driehuizerweg 287
6525PL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Villa Brakkensteyn (toegangshekken)

6. DE TOEGANGSHEKKEN Omschrijving De TOEGANGSHEKKEN zijn gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Het toegangshek aan het begin van de oprijlaan bestaat uit twee hekpijlers van rode baksteen en een dubbel smeedijzeren hek. De vierkante, in staand verband gemetselde pijlers hebben inspringende hoeken, gecementeerde plinten en hoge geprofileerde zandstenen dekplaten, die worden bekroond door grote koperen lantaarns. Het smeedijzeren gedeelte bestaat uit twee vaste delen tegen de pijlers en een dubbel draaihek ertussen. In de vaste delen zijn is links en rechts in vergulde smeedijzeren letters de naam van het landgoed aangebracht resp. : "BRAKKE" en "STEYN". Het toegangshek bij de noordwestelijke toegang tot het park, aan het einde van de Driehuizerweg, heeft hekpijlers die op dezelfde wijze zijn vormgegeven. Hier zijn echter geen lantaarns aangebracht en het ijzeren draaihek is niet oorspronkelijk. Waardering TOEGANGSHEKKEN uit ca. 1916. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van toegangshekken in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Brakkenstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Villa Brakkensteyn (toegangshekken) in Nijmegen

Villa Brakkensteyn (tuinmanswoning)

Driehuizerweg 287
Nijmegen
3. DE TUINMANSWONING Inleiding De TUINMANSWONING is gebouwd in 1916 door A. Jacot in de stijl van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Villa Brakkensteyn (schelpenhuis)

Driehuizerweg 281
Nijmegen
4. HET SCHELPENHUIS Inleiding Het SCHELPENHUIS bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde onderdelen: rechts een kapel met neogotische stijlin..

Villa Brakkesteyn

Driehuizerweg 285
Nijmegen
1. DE VILLA Omschrijving De blokvormige, witgepleisterde VILLA, gebouwd in 1865 in een aan het neoclassicisme ontleende stijl, heeft een r..

Villa Brakkensteyn (waterput)

Driehuizerweg 285
Nijmegen
5. DE WATERPUT Omschrijving De WATERPUT is gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Villa Brakkensteyn (park )

Driehuizerweg 285
Nijmegen
7. DE PARKAANLEG Omschrijving Het park is aangelegd in een sterrenbos, dat al voorkomt op 18de-eeuwse kaarten. Hoewel enkele lanen zijn ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)