Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Brakkensteyn (toegangshekken) in Nijmegen

Overig

Driehuizerweg 287
6525PL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Villa Brakkensteyn (toegangshekken)

6. DE TOEGANGSHEKKEN Omschrijving De TOEGANGSHEKKEN zijn gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Het toegangshek aan het begin van de oprijlaan bestaat uit twee hekpijlers van rode baksteen en een dubbel smeedijzeren hek. De vierkante, in staand verband gemetselde pijlers hebben inspringende hoeken, gecementeerde plinten en hoge geprofileerde zandstenen dekplaten, die worden bekroond door grote koperen lantaarns. Het smeedijzeren gedeelte bestaat uit twee vaste delen tegen de pijlers en een dubbel draaihek ertussen. In de vaste delen zijn is links en rechts in vergulde smeedijzeren letters de naam van het landgoed aangebracht resp. : "BRAKKE" en "STEYN". Het toegangshek bij de noordwestelijke toegang tot het park, aan het einde van de Driehuizerweg, heeft hekpijlers die op dezelfde wijze zijn vormgegeven. Hier zijn echter geen lantaarns aangebracht en het ijzeren draaihek is niet oorspronkelijk. Waardering TOEGANGSHEKKEN uit ca. 1916. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van toegangshekken in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Brakkenstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Park Brakkenstein
Toegangshekken landgoed Brakkesteyn
Toegangshekken landgoed Brakkesteyn
Locatie Nijmegen
Opening 1932
Status Beschermd monument
Monumentnummer 522933
Monumentstatus Rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Nijmegen

Park Brakkenstein is een park in de wijk Heijendaal van de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is onderdeel van het voormalig landgoed Brakkesteyn. Het park ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Nijmegen - Venlo, de Radboud Universiteit en de d'Almarasweg.

Het landgoed werd voor het eerst vermeld in 1654. In de 18e eeuw werd er een sterrenbos aangelegd. In 1863 werd het landhuis afgebroken en in 1865 werd op die plaats een witte villa gebouwd huize Brakkesteyn. In 1915 werd het landgoed eigendom van dezelfde eigenaar als het aangrenzende landgoed Heyendaal[bron?] en werd dit één aaneengesloten gebied. In 1916 werd een stalhouderij met koetshuis gebouwd en in de jaren '30 een tuinmanswoning, een waterput en nieuwe toegangspoorten. Tuinarchitect Samuel Voorhoeve maakte het park in die periode in zijn huidige vorm.

In 1941 eindigde de bewoning van de villa en werd in het pand de kliniek voor neurologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis ondergebracht die daar tot 1966 zou blijven. Na enkele jaren leegstand werd in huize Brakkesteyn een restaurant gevestigd en werd het landgoed een openbaar park.

Een deel van het park is tussen 1969 en 1971 door de Katholieke Universiteit Nijmegen bewerkt tot een botanische tuin, de huidige Hortus Nijmegen. In de villa is nu een restaurant gevestigd. Het park wordt ook gebruikt voor de paardensport en de jaarlijkse Music Meeting (sinds 2004) en festival FortaRock (2009–2012) worden er gehouden.

GalerijMonumenten in de buurt van Villa Brakkensteyn (toegangshekken) in Nijmegen

Villa Brakkensteyn (tuinmanswoning)

Driehuizerweg 287
Nijmegen
3. DE TUINMANSWONING Inleiding De TUINMANSWONING is gebouwd in 1916 door A. Jacot in de stijl van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Villa Brakkensteyn (schelpenhuis)

Driehuizerweg 281
Nijmegen
4. HET SCHELPENHUIS Inleiding Het SCHELPENHUIS bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde onderdelen: rechts een kapel met neogotische stijlin..

Villa Brakkesteyn

Driehuizerweg 285
Nijmegen
1. DE VILLA Omschrijving De blokvormige, witgepleisterde VILLA, gebouwd in 1865 in een aan het neoclassicisme ontleende stijl, heeft een r..

Villa Brakkensteyn (waterput)

Driehuizerweg 285
Nijmegen
5. DE WATERPUT Omschrijving De WATERPUT is gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Villa Brakkensteyn (park )

Driehuizerweg 285
Nijmegen
7. DE PARKAANLEG Omschrijving Het park is aangelegd in een sterrenbos, dat al voorkomt op 18de-eeuwse kaarten. Hoewel enkele lanen zijn ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)