Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Brakkensteyn (waterput) in Nijmegen

Overig

Driehuizerweg 285
6525PL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1916

(1 recensie)

Beschrijving van Villa Brakkensteyn (waterput)

5. DE WATERPUT Omschrijving De WATERPUT is gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen m.n. van de Neo-Lodewijk XV-stijl. De put bestaat uit twee pijlers, verbonden door een smeedijzeren putbalk en een cirkelvormige borstwering. De zich verjongende pijlers hebben inspringende hoeken, zijn opgebouwd uit speklagen van zandsteen en rode baksteen en hebben een geprofileerde zandstenen dekplaat. De pijlers zijn onderling verbonden door een rijk geornamenteerd, rood en goud geschilderd smeedijzeren element, waar een ketting aan hangt. De borstwering heeft een naar buiten uitzwenkend gedeelte en een geprofileerde zandstenen rand en is evenals de pijlers opgebouwd uit lagen rode baksteen en zandsteen. Rondom de put bevinden zich drie lage, concentrische bakstenen muurtjes met bloemperken ertussen. Waardering WATERPUT uit ca. 1916. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een waterput die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen m.n. van de Neo-Lodewijk XV-stijl. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Landgoed Brakkenstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522931
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa Brakkensteyn (waterput)
1
Recensie door: ()
De hier afgebeelde bloembak aan het voorplein van de dressuurstal is niet de monumentale waterput, die door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is aangemerkt met monumentnummer 522931.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Villa Brakkensteyn (waterput) in Nijmegen

Villa Brakkesteyn

Driehuizerweg 285
Nijmegen
1. DE VILLA Omschrijving De blokvormige, witgepleisterde VILLA, gebouwd in 1865 in een aan het neoclassicisme ontleende stijl, heeft een r..

Villa Brakkensteyn (park )

Driehuizerweg 285
Nijmegen
7. DE PARKAANLEG Omschrijving Het park is aangelegd in een sterrenbos, dat al voorkomt op 18de-eeuwse kaarten. Hoewel enkele lanen zijn ve..

Villa Brakkensteyn (schelpenhuis)

Driehuizerweg 281
Nijmegen
4. HET SCHELPENHUIS Inleiding Het SCHELPENHUIS bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde onderdelen: rechts een kapel met neogotische stijlin..

Villa Brakkensteyn (dressuurstal)

Driehuizerweg 283
Nijmegen
2. Het STALGEBOUW Inleiding Het STALGEBOUW is gebouwd in 1916 door A. Jacot (1864-1927) in de stijl van de heroriëntatie op traditionele ..

Villa Brakkensteyn (tuinmanswoning)

Driehuizerweg 287
Nijmegen
3. DE TUINMANSWONING Inleiding De TUINMANSWONING is gebouwd in 1916 door A. Jacot in de stijl van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)