Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Broekhuizen: restanten zwembad in Leersum

Tuin Park Landgoed

Broekhuizerlaan 2
3956NS Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1925

(1 recensie)

Beschrijving van Broekhuizen: restanten zwembad

Omschrijving onderdeel 10: VOORMALIG ZWEMBAD behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen. Op ruime afstand ten zuidwesten van het hoofdgebouw liggen in het park de restanten van een zwembad uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Het bad bestaat uit een betonnen bak, aan de voorzijde afgesloten door een dubbele gemetselde keermuur. De uiteinden van de buitenste muur zijn naar buiten gebogen. In deze muur een doorgang geflankeerd door twee vensteropeningen. Tussen beide muren heeft zich vermoedelijk een kleedruimte bevonden. Waardering Het ZWEMBAD behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als typische element uit de vroege 20ste eeuw; - vanwege het materiaal (beton en baksteen); - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Broekhuizen: restanten zwembad
3
Recensie door: ()
mooi gebouw wandeling erom heen redelijk
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Broekhuizen: restanten zwembad in Leersum

Broekhuizen: Hoofdgebouw

Broekhuizerlaan 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Broekhuizen). Neo-classicistisch herenhuis van voorname afmetingen met lage onderverdieping, een bel..

Broekhuizen: Park

Broekhuizerlaan 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen. Park van forse afmetinge..

Broekhuizen: twee tuinbeelden

Broekhuizerlaan 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: TWEE TUINBEELDEN behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen. Tuinbeelden in de vorm van witmarmeren s..

Broekhuizen: pranjerie met tuinbeelden

Broekhuizerlaan 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: ORANJERIE MET BEELDEN behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen. In de noordoosthoek van het park ge..

Broekhuizen: tuinmuur

Broekhuizerlaan 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen. Bij de oranjerie aansluitende bakstenen muur van..

Kaart & Routeplanner