Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterbeek: tuinmanswoning in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Oosterbeek 4
2244VJ Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw
Architect: waarschijnlijk J.D. Zocher jr. en diens zoon L.P. Zocher


Beschrijving van Oosterbeek: tuinmanswoning

Onderdeel 2 Tuinmanswoning: Voormalige TUINMANSWONING uit het midden van de 19de eeuw in een sobere eclectische trant is gelegen ten aan het einde van de oprijlaan, ten noordwesten van een watergang. Er tegenover (ten zuidwesten) lag het buitenhuis. Onder meer het balkon en de sterke overstek van het dak geven het geheel een Chaletachtig uiterlijk. De tuinmanswoning is waarschijnlijk een ontwerp van J.D. Zocher jr. en diens zoon L.P. Zocher, die in de periode 1839-1854 de aanleg van het landschapspark in opdracht van de toenmalige eigenaar, Arnout Willem Baron van Brienen van de Groote Lindt, voltooiden. Hij had in 1839 de buitenplaats Oosterbeek aangekocht en was tevens eigenaar van de naastgelegen buitenplaats Clingendael. N.B. De diverse 20ste eeuwse aan- en bijbouwen zijn voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving: Vrijstaand woonhuis op rechthoekig grondvlak bestaat uit één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen met de nokrichting haaks aan de oprijlaan (noordoost-zuidwest). Met name aan kopse zijden is er een sterke overstek, die functioneert als overkapping van de daar aanwezige balkons op de verdieping. De zandsteen kleurige gevels zijn ruw gepleisterd. De entree met luifel bevindt zich aan de noordwestelijke langsgevel. Beide kopgevels hebben twee gevelopeningen op de begane grond en op de verdieping één. Laatstgenoemde gevelopening wordt gedekt door een spitsboog en is de entree naar een houten balkon. De houten balustrade heeft een opgewerkt vakwerkpatroon met andreaskruizen. Waardering: De dienstwoning van de historische buitenplaats Oosterbeek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde, - doordat het een goed voorbeeld is van een door leden van de familie tuinarchitecten Zocher ontworpen tuinmanswoning uit het midden van de 19de eeuw, die in aansluiting op het eclecticisme, elementen van de Chaletstijl vertoont. - door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats, die eveneens ontworpen is door leden van de familie Zocher. - doordat het qua hoofdvorm en materiaalgebruik redelijk gaaf en herkenbaar element is van de buitenplaats. - doordat het door de situering aan het einde van de oprijlaan (tegenover het voormalige buitenhuis), een bijzondere positie in de parkaanleg inneemt. ?? (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522636
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterbeek: tuinmanswoning in Wassenaar

Oosterbeek: tuin- en parkaanleg

Oosterbeek 4
Wassenaar
Onderdeel 1: Tuin -en Parkaanleg De oorsprong van de buitenplaats Oosterbeek en het bijbehorende PARK was een in een strandvlakte ..

seyss-inquartbunker

rijksstraatweg/landgoed clingendael
wassenaar
Inleiding De COMMANDOBUNKER met KEUKENBUNKER uit 1942 met RINGSTÄNDE en BETONBLOKKEN is gebouwd op het terrein van historische buitenplaats..

Landgoed Clingendael: logeerhuis

Clingendaal 6
Wassenaar
Inleiding onderdeel 14. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende houten LOGEERHUIS voor gasten van Clingendael staat reed..

Huis ten Bosch

's-Gravenhaagse Bos 10
's Gravenhage
HUIS ten Bosch. Voor Amalia van Solms gebouwd door Pieter Post in 1645 en volgende jaren: in 1734-1737 verbouwd en uitgebreid door Daniel M..

Landgoed Clingendael: toegangshek

Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding onderdeel 3. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende, samengestelde ijzeren TOEGANGSHEK staat aan het begin van..

Kaart & Routeplanner