Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Onstein: Paardenstal in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Onsteinseweg 19
7251ML Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Het Onstein: Paardenstal

Inleiding De PAARDENSTAL bij Huis HET ONSTEIN is gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw en vertoont gotiserende elementen zoals spitsboogramen met vorktracering. De stal behoort tot de historische buitenplaats Het Onstein en is gelegen rechts van Huis Het Onstein aan het einde van een laantje dat voor het voorplein van Het Onstein langs loopt. Omschrijving De PAARDENSTAL heeft op een rechthoekig grondplan één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en windveren. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van een gecementeerde plint, vlechtingen en smeedijzeren staafankers. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in het midden een houten deur in een kozijn op hardstenen neuten. Boven de bovendorpel bevindt zich een spitsboogvormig tienruits gietijzeren bovenlicht met vorktracering. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door een venster met dezelfde vormgeving als het bovenlicht. In de top van de gevel bevindt zich een rond venster dat is gevuld met een houten plaat met snijwerk in hoogreliëf in de vorm van vier harten rondom een ruit. De ZIJGEVELS zijn op dezelfde wijze vorm gegeven. De zijgevels hebben ieder drie segmentboogvormig afgesloten staldeuren. De deuren zijn deels tweedelig. Tussen de achterste twee bevindt zich een getoogd zesruits gietijzeren stalraam. De ACHTERGEVEL is blind. In het INTERIEUR is de gebintconstructie bewaard gebleven. Waardering PAARDENSTAL uit het derde kwart van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kleine paardenstal uit het derde kwart van de 19de eeuw met een bijzondere detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Het Onstein en tevens van belang vanwege de markante ligging aan het einde van een zichtas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522599
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Onstein: Paardenstal in Vorden

Het Onstein: landhuis met landgoed en bijgebouwen

Onsteinseweg 15
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Landgoed het Onstein (met bijgebouwen). Eenvoudig bakstenen LANDHUIS op rechthoekige plattegrond met op de hoeken van de voorgevel gebosseer..

Boerderij met rien en pannen gedekt wolfdak

Onsteinseweg 22
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij, blijkens het jaartal op de sluitsteen van de inrijpoort aan de achterzijde gebouwd in 1834. Met riet en pannen gedekt wolfdak. Ve..

Het Medler: botenhuis

Ruurloseweg 113
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7: BOTENHUIS. Inleiding BOTENHUIS, XXa; onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Medler', gelegen in de midde..

Lindesche molen (Ons Belang)

Lindeseweg 29
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Molen "Ons Belang". Achtkante beltmolen zonder stelling (1890).

Groot zandstenen gedenkteken op geprofileerde voet op opschrift

Lindeseweg 17
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Groot zandstenen gedenkteken op geprofileerde voet op opschrift. Opgericht in 1837.

Kaart & Routeplanner