Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 819
2245CG Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving complexonderdeel 1 Alhoewel door A. van Reeck in het tweede kwart van de 17de eeuw enkele boerderijen zijn aangekocht, is het niet precies bekend wanneer er een buitenhuis is gebouwd. In 1780 is sprake van "een spatieus weldoortimmerde Heerenhuijsinge, voorsien van verscheidenen behangen en onbehangen kamers en Appartementen ...". Volgens oude afbeeldingen is ca. 1830-1840 een groot tweelaags LANDHUIS in neoclassicistische trant tot stand gekomen met een lengte van negen vensterassen en een breedte van vijf, gedekt door een dubbel schilddak. Een vergelijking met de kadastrale minuut van 1822 leert dat daartoe een lange vleugel (met serres) aan de zuidoostzijde is afgebroken. In 1937 heeft F.A. Eschauzier in opdracht van C. Stolk het toenmalige huis met één bouwlaag verlaagd. Inwendig ontwierp hij een landhuis in Engelse trant met een ruime hall met schouw, trappenhuis en vide. Daarbij zijn de oude fundamenten en binnen- en buitenmuren, evenals het merendeel van de gevelopeningen gehandhaafd. De entree werd verplaatst van de lange zuidwestzijde naar de korte noordwestzijde. In 2001 hebben wijzigingen plaatsgevonden, waarbij de veranderingen van Eschauzier ongedaan gemaakt zijn. De gevels en vrijwel alle binnenmuren van voor 1938 zijn daarbij gehandhaafd. Waardering Het LANDHUIS is van algemeen belang: - als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Langenhorst, de plaats markerend waar vanouds het centrale hoofdgebouw op de buitenplaats was gesitueerd; - het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522229
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Wassenaar

Landgoed Langenhorst: park

Rijksstraatweg 819
Wassenaar
Landgoed Langenhorst. Een bij een op zichzelf niet als monument aan te merken Landhuis behorend park van 18e eeuwse aanleg. Op het terrein v..

tuin park landgoed

Rijksstraatweg 819
Wassenaar
Omschrijving complexonderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De formele aanleg uit het midden van de 17de eeuw en het begin van de 18de..

kasteel buitenplaats

Rijksstraatweg 819
Wassenaar
Omschrijving complexonderdeel 3 Het uit het derde kwart van de 19de eeuw stammend KOETSHUIS met STAL en BOVENWONING is uitgevoerd met ecle..

tuin park landgoed

Rijksstraatweg 819
Wassenaar
Omschrijving van complexonderdeel 4 Het 18de-eeuws smeedijzeren TOEGANGSHEK in Lodewijk XV-stijl, bestaat uit een dubbel openslaand tralieh..

tuin park landgoed

Rijksstraatweg 819
Wassenaar
Omschrijving van complexonderdeel 5 De vanaf de 18de eeuw, in meerdere fasen tot stand gekomen TUINMUUR is een restant van de ten zuidooste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)