Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 247
2245AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers

Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR met twee HEKPIJLERS Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met twee HEKPIJLERS (4) staat aan de noordoostzijde van het voorplein, waar zij de entree markeert naar het voorplein van het verdwenen middeleeuwse kasteel. Van beide hekpijlers ontbreekt de bijbehorende pendant. Omschrijving De uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken tuinmuur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst met rollaag. Hardsteen is toegepast voor de dekplaten van de pijlers en voor de blokjes bij de hekpijlers, die de plaats van de gehengen van de verdwenen hekwerken aangeven; enkele duimen resteren. De aan de noordwestzijde van het voorplein gelegen L-vormige tuinmuur ligt in het verlengde van de noordoostgevel van het koetshuis en wordt aan de korte zijde gemarkeerd door twee hoekpijlers op vierkant grondvlak. De uitspringende gemetselde hoekpijler aan de pleinzijde is identiek aan de tegenover gelegen hekpijler aan de zuidoostzijde. Laatstgenoemde pijler sluit met het korte deel van de tuinmuur aan op de achtergevel van het stalgedeelte van de rentmeesterwoning (zie 1). Waardering De TUINMUUR met twee HEKPIJLERS van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een 18de-eeuwse tuinmuur met hekpijlers, die de entree naar het voorplein markeert. De tuinmuur met twee hekpijlers heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522221
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers in Wassenaar

Zuydwijk: rentmeesterswoning met stal en melkhuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW Inleiding In oorsprong aan de zuidoostzijde van het voorplein van het verdwenen kasteel gesitueerde ..

Zuydwijk: historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- en TUINAANLEG. Inleiding De gefaseerd tot stand gekomen HISTORISCHE PARKAANLEG (2) stamt hoofd..

Zuydwijk: koetshuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Inleiding Aan de noordwestzijde van het voorplein gesitueerd 18de-eeuws KOETSHUIS (3) bevat tevens ee..

Zuydwijk: brugboog

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 7: BRUG. Inleiding In oorsprong 17de-eeuwse BOOGBRUG (7), die in de 19de eeuw deels is gerepareerd met gebruikmakin..

Zuydwijk: toegangshek met pijlers

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 8: TOEGANGSHEK met PIJLERS. Inleiding Het TOEGANGSHEK met PIJLERS uit omstreeks 1900 (8) markeert de 18de-eeuwse op..

Kaart & Routeplanner