Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meelfabriek De Sleutels - meelpakhuis in Leiden

Gebouw

Oosterkerkstraat 18
2312SN Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Meelfabriek De Sleutels - meelpakhuis

Inleiding MEELPAKHUIS, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. Het meelpakhuis is uitgevoerd in een functionalistische bouwtrant, naar ontwerp van B. Buurman. Het gebouw grenst met een langs- en eindgevel direct aan de stadsgracht en vult de hoek in van het bastion. Het is alleen met een deel van de noordwest gevel verbonden met de geclusterde bebouwing aan deze oostzijde van het fabrieksterrein. Omschrijving Het meelpakhuis, op rechthoekige plattegrond, bestaand uit een betonskelet en gele bakstenen gevels (Vlaams verband), bezit onder een omlopende betonnen luifel ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer enkele muuropeningen, (waarin thans ijzeren rolluiken) onder door roeden ingedeelde bovenlichten. Achtzijdige paddestoel-kolommen begane gronds half in de gevels geplaatst, dragen de betonnen verdiepingvloeren van het zeven bouwlagen tellende fabriekspand. De vensters boven de luifel zijn veelal vierruits ramen onder een kunststenen overstek. Op het platte dak bevindt zich op de naar het zuiden gerichte hoek, een transparante dakopbouw. De zeven travee├źn tellende voorgevel aan de stadsgracht wordt gekenmerkt door geheel links en rechts een over alle verdiepingen doorlopende vensterstrook, met in de verdieping boven de luifel enkele kleine rondvensters en onder de dakrand vijf ramen. De in opzet identieke eindgevels bevatten begane gronds vier travee├źn, deels met rolluiken ingevuld. Boven de luifel bevat elke eindgevel twee vensterassen, die de middenas van de gevel flankeren. Tegen de langsgevel die naar het binnenterrein is gekeerd, wordt de linkerzijde gedeeltelijk door een onder een scherpe hoek geplaatste silo in beslag genomen. Begane gronds komen vier openingen voor en in bedoelde hoek een uit 1954 daterend uitgebouwd kantoortje. De gevel bevat boven de luifel zes vensterassen met ramen, waarvan een vensteras bestaat uit een over alle verdiepingen doorlopende vensterstrook en waarboven een hijsbalk is opgenomen. Het interieur bevat paddestoel-kolommen die in de drie bovenste bouwlagen een geringere diameter bezitten. Begane gronds wordt het interieur in beslag genomen door vier gescheiden laadruimten ten behoeve van bulkverlading. Op de verdieping komt nog een dubbele spiraalvormige sul voor ten behoeve van het verticale transport van stukgoed in het gebouw. Voorts een houten lift gevat in een betonnen schacht, alsook verticale transportbanden met schoepen. Waardering Meelpakhuis (1937), van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en van architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een fabrieksgebouw in functionalistische bouwtrant met toegepaste betonconstructie van paddestoelkolommen. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging aan de stadsgracht. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Meelfabriek De Sleutels - meelpakhuis in Leiden

Meelfabriek De Sleutels - silo

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1904. De silo is gesitueerd aan de oostzijde van..

Meelfabriek De Sleutels - schoonmakerij

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SCHOONMAKERIJ, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937, in een bouwtrant met kenmerken va..

Meelfabriek De Sleutels - silo

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. De silo is gesitueerd op de hoek van de fab..

Meelfabriek De Sleutels - riffellokaal

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding RIFFELLOKAAL (of miagmolen), onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. Het riffellokaal/mi..

Meelfabriek De Sleutels - silo

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1938. De silo, aan drie zijden ingesloten, is ges..

Kaart & Routeplanner