Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meelfabriek De Sleutels - silo in Leiden

Gebouw

Oosterkerkstraat 18
2312SN Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Meelfabriek De Sleutels - silo

Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1904. De silo is gesitueerd aan de oostzijde van het fabrieksterrein met de overhoeks geplaatste witgepleisterde frontzijde direct grenzend aan de gracht. Het op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in gewapend beton opgetrokken gebouw heeft door de amovering van een naastgelegen fabrieksgebouw aan de noordzijde een vrijliggende met betonplaten dichtgezette langsgevel. Het gebouw geldt als het eerste betonnen silogebouw in ons land. Omschrijving De zeven bouwlagen tellende silo bevat als dakbeëindiging een over de lengte-as uitstrekkende dakopbouw met aan weerszijden een lager lessenaarsdak. De gevel wordt vanaf de derde bouwlaag door lisenen geleed en in vijf naar het midden toe in hoogte opklimmende spaarvelden onderverdeeld. Alleen in de twee rechter spaarvelden komen per bouwlaag twee getoogde vensters voor waarbij de linker met gietijzeren, door roeden gedeelde ramen zijn bezet en rechts onder de zich in de top bevindende hijsbalk, hijsluiken bevat onder een bovenlicht. In de centrale middenas komt in de geveltop nog een kleinere variant van het genoemde raamtype voor. Het samengestelde dak sluit als vorm aan bij de als een soort tuitgevel afgesloten gevel. De tuitgevel bezit ezelsruggen ter plaatse van de evenwijdig aan de daklijnen gestelde delen alsook op de de hoeken flankerende opzetstukken. Begane gronds bevindt zich links een dichtgezette deuropening. Het silogedeelte heeft een cellendek en een grote ruimte onder de trechters, zoals alleen bij de vroege silogebouwen wordt aangetroffen. In het exterieur komt in het rechter spaarveld van de frontzijde in de vijfde bouwlaag een bewaard gebleven graanzuiger voor. Waardering Silo (1904), van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en van architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voor een silo opmerkelijk gedetailleerde en in hoofdvorm en materiaalgebruik, als voorbeeld van een inmiddels zeldzaam gebouw uit de pioniersfase van de gewapend betonconstructie. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging aan de stadsgracht. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522147
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Meelfabriek De Sleutels - silo in Leiden

Meelfabriek De Sleutels - meelpakhuis

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding MEELPAKHUIS, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. Het meelpakhuis is uitgevoerd in een..

Meelfabriek De Sleutels - schoonmakerij

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SCHOONMAKERIJ, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937, in een bouwtrant met kenmerken va..

Meelfabriek De Sleutels - silo

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. De silo is gesitueerd op de hoek van de fab..

Meelfabriek De Sleutels - riffellokaal

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding RIFFELLOKAAL (of miagmolen), onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. Het riffellokaal/mi..

Meelfabriek De Sleutels - silo

Oosterkerkstraat 18
Leiden
Inleiding SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1938. De silo, aan drie zijden ingesloten, is ges..

Kaart & Routeplanner