Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Uytterwaerde: moestuin in Opijnen

Tuin Park Landgoed

Waaldijk 3
4184EK Opijnen (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Huize Uytterwaerde: moestuin

MOESTUIN (5) met rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een eenvoudige bakstenen muur. Tegen de zuidzijde van de noordelijke muur van de moestuin bevindt zich aan weerszijden van de doorgang een DRUIVENKAS. Deze twee kassen met bakstenen fundering zijn opgetrokken in glas en ijzer met betonnen spanten. Ten zuiden van de twee kassen bevinden zich nog diverse rechthoekige bakstenen open kassen. Centraal in de noordzijde van de noordelijke muur bevindt zich een poortje, dat toegang geeft tot de tuin. Links van het poortje bevindt zich een tegen de muur gemetseld groot terra-cotta engelenfiguur aan weerszijden geflankeerd door twee kleinere terra-cotta figuren. De definitieve versies van de kleinere terra-cotta figuren zijn geplaatst in het portiek van de voormalige hoofdingang van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Waardering De MOESTUIN (5) met diverse KASSEN heeft een rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een bakstenen muur. De entree bevindt zich aan de noordzijde. In de noordmuur bevinden zich drie terra-cotta figuren. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een moestuin aan drie zijden omsloten door een eenvoudige, bakstenen muur. Binnen de muren bevinden zich diverse kassen met bakstenen fundering, waarvan twee opgetrokken in glas. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de zuidzijde van de rechte, onverharde laan met moerascipressen/ sequoia's. - Van cultuurhistorische waarde als goed, typologisch voorbeeld van een moestuin met kassen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522039
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Uytterwaerde: moestuin in Opijnen

Huize Uytterwaerde: landhuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijing LANDHUIS "Huize Uytterwaerde" (1) is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain, een bel-etage..

Huize Uytterwaerde: koetshuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Het KOETSHUIS met portierswoning (3) is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt m..

Huize Uytterwaerde: aanleg

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving AANLEG (2) van het complex "landgoed `Uytterwaerde'" bestaande uit een padenstelsel met hekwerken, groenaanleg en terra-cotta ..

Huize Uytterwaerde: fruitschuur

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving De grote éénlaags van een, boven de voorgevel afgewolfd, schilddak voorziene FRUITSCHUUR (4), in oorsprong een vloedschuur, ..

Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Lage bakstenen TUINMUUR met negen terra-cotta BEELDEN en fragmenten van beelden (7), gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan ter hoogte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)