Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weeghuisje in Ooltgensplaat

Gebouw

Kaai
3255ZG Ooltgensplaat (gemeente Oostflakkee)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1935


Beschrijving van Weeghuisje

Inleiding Omstreeks 1935 gebouwd WEEGHUISJE voor het wegen van goederen en met goederen beladen wagens. Het niet meer als zodanig in gebruik zijnde, op de kade van de haven van het dorp Ooltgensplaat staande weeghuisje is gebouwd in een traditionalistische stijl die verwant is aan de destijds in zwang zijnde Delftse School. De houten vlonder van de bij het huisje behorende weegbrug is niet meer aanwezig en ter plaatse bevindt zich thans een klinkerbestrating. Het weeghuisje functioneert nu als winkeltje. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen in kruisverband opgetrokken weeghuisje staat onder een met rode Oudhollandse pannen gedekt zadeldak, voorzien van steile dakschilden met ongelijk hoge dakvoet. Het huisje heeft aan de straatzijde één bouwlaag. Aan de overige zijden heeft het een zich beneden het maaiveld bevindende tweede bouwlaag. De op de straat en de niet meer aanwezige weegbrug gerichte gevel bevat een groot, rechtgesloten venster, waarvan het rechter deel waarschijnlijk op de plaats van een voormalige deur. De linker kopgevel bevat een deur met kruisraam onder een liggende ellipsboog. Het huisje is aan deze zijde beneden het maaiveld uitgebouwd en voorzien van een deur, die toegang gaf tot een ruimte waarin zich onder meer de weeginstallatie bevond. De op de haven georiënteerde achtergevel bevat een luik onder een liggende ellipsboog. De gevel staat onder een fors overstek op houten korbelen, waarvan de aanzetten staan op uitgemetselde kraagstukken. De rechter kopgevel is onderin voorzien van een boogdeur met daarboven een venster met kruisraam eveneens onder een liggende ellipsboog. Waardering Het weeghuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde en stedenbouwkundige waarde. - Het weeghuisje heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een weeghuisje uit de eerste helft van de twintigste eeuw, dat onderdeel uitmaakt van de voormalige havenactiviteiten en waaraan de functie door de situering en vormgeving goed herkenbaar is. - Het huisje heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, met de functie verbonden vormgeving, de voor de bouwtijd kenmerkende stilistische uitvoering en de hoge mate van gaafheid van het exterieur. - Het huisje heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering in het havengebied, waarmee het onlosmakelijk is verbonden. - Het weeghuisje heeft typologische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521891
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weeghuisje in Ooltgensplaat

Raadhuis

Kaai 2
Ooltgensplaat (Gemeente Oostflakkee)
Raadhuis. Rechthoekig bouwwerk 1617-1618, met aan de korte zijden trapgevels en een middentop met in- en uitzwenkende voluten op de naar de ..

Hoekpand met verdieping schilddak

Voorstraat 2
Ooltgensplaat (Gemeente Oostflakkee)
Hoekpand, 17e eeuw, met verdieping schilddak. Tegen de zijgevel een uitgebouwde driezijdige traptoren. Gepleisterde gevel onder houten kroon..

Pand met verdieping en schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een gepleisterde puntgevel

Voorstraat 6
Ooltgensplaat (Gemeente Oostflakkee)
Pand uit de 17e eeuw met verdieping en schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een gepleisterde puntgevel. De voorgevel is i..

Pand met schilddak en eenvoudige lijstgevel

Voorstraat 3
Ooltgensplaat (Gemeente Oostflakkee)
PAND met schilddak en eenvoudige lijstgevel, midden 19e eeuw. Deuromlijsting met hoofdgestel op voluutconsoles; vensters met geprofileerde h..

Pand met verdieping en hoog schilddak

Voorstraat 7
Ooltgensplaat (Gemeente Oostflakkee)
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak. Eenvoudige lijstgevel, eerste helft 19e eeuw. Deuromlijsting met hoofdgestel o..

Kaart & Routeplanner