Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kiefskamp: koetshuis / dienstwoning in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Lindeseweg 6
7251NK Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van De Kiefskamp: koetshuis / dienstwoning

Omschrijving onderdeel 4A: KOETSHUIS/DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. De gevels van de twee gebouwen alsmede van een bijbehorend bijgebouw (onderdeel 4B) worden onderling verbonden door een tuinmuur (18de eeuw). Het koetshuis is gebouwd op rechthoekige grondslag en opgetrokken uit rode baksteen. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel centraal een dubbele inrijdeur onder een licht getoogde ontlastingsboog met zandstenen kraagsteentjes. Ter weerszijden een klein stalvenster met zandstenen onderdorpel onder een licht getoogde ontlastingsboog. In de top een dubbel hijsluik met halfrond bovenlicht met spaakroeden, zandstenen onderdorpel en halfronde ontlastingsboog. Daarboven een hijsbalk. In de linker zijgevel twee meerruits schuifvensters met gepaneelde luiken en onderdorpel, uiterst links een eenvoudige toegangsdeur. In de achtergevel een iets uit het midden geplaatste toegangsdeur met bovenlicht waarin een levensboom, rechts daarvan een meeruits schuifvenster met gepaneelde luiken en onderdorpel, uiterst links een dichtgemetselde deur met getoogde bovenzijde. In de top een dubbel luik met onderdorpel en daarboven een halfrond venster met spaakroeden. Op het linker dakschild een schoorsteen. Het koetshuis dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Waardering KOETSHUIS/DIENSTWONING, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving; - vanwege de karakteristieke ligging met de voorgevels in dezelfde lijn als de voorgevel van het hoofdgebouw, waarbij alle gevels onderling verbonden worden door de tuinmuur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kiefskamp: koetshuis / dienstwoning in Vorden

De Kiefskamp: hoofdgebouw

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Kiefskamp). Huize de Kiefskamp ligt aan het einde van een lange, brede, met beuken beplante zich..

De Kiefskamp: historische tuin- en parkaanleg

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. Het landgoed de Kiefskamp maakt dee..

De Kiefskamp: tuinmuur met toegangshekken

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMUUR met TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. Het hoofdgebouw en de direct daarmee ve..

De Kiefskamp: bijgebouw

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4B: BIJGEBOUW, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw, behorende tot de buitenplaats ..

De Kiefskamp: schuur

Kiefskampweg 1
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7B: SCHUUR, deeluitmakend van een ensemble van boerderij, schuur, hooiberg en bakoventje en behorende tot de buitenpl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)