Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kamp Vught: barak in Vught

Militair Object

Atlantis 1
5260AA Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1943-1944


Beschrijving van Kamp Vught: barak

Inleiding De BARAK, behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught, is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het eigenlijke concentratiekampterrein. Dit gebouw is de enige nog resterende van de 43 barakken waarin de verblijven en werkplaatsen voor de gevangenen waren ondergebracht. In de barakken die als 'woonbarak' werden gebruikt werden gemiddeld 240 gevangenen ondergebracht. Barak nummer 1 was net als de overige barakken opgesplitst in twee afdelingen (1a en 1b) en huisvestte de postafdeling en de kantine van het concentratiekamp. De barak werd opgetrokken in 1943-44 en vertoont een Ambachtelijke vormentaal. Na de Tweede Wereldoorlog bleef een aantal van de barakken, waaronder barak 1, in gebruik als onderdeel van een Moluks woonoord. In de jaren '90 werd het merendeel van deze barakken afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Barak 1 is heden in gebruik als kerkruimte voor de Molukse gemeenschap te Vught en is gedeeltelijk (het westelijke gedeelte/barak 1A) gerenoveerd/gerestaureerd. Omschrijving De BARAK heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een laag zadeldak op houten spanten, gedekt met moderne golfplaten en is voorzien van een mastgoot. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen. De barak heeft recht gesloten vensters, voorzien van een stolpraam, met daarboven een tweeruits klapraam. De ingang van afdeling 1B is gelegen in de oostelijke kopgevel en bestaat uit een moderne dubbele openslaande deur met drieruits bovenlicht. Moderne luifel. Links hiervan een groot rechtgesloten venster. In de lange zuidgevel ligt een zijingang met bovenlicht. De ingang van barak 1A ligt in de westelijke kopgevel. Aan de noordzijde van de westgevel een moderne klokkenstoel. Waardering De BARAK, behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught, is van algemeen belang. De barak bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling: als onderdeel van een tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebouwd concentratiekampcomplex bezit de barak historische waarde. Voorts heeft de barak als herinnering aan de behandeling van gevangenen in het concentratiekamp grote historische waarde. De barak bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat historisch van (inter-)nationaal belang is. De barak is van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling.Tot slot is de barak van belang vanwege functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Kamp Vught: barak in Vught

Kamp Vught: wachtgebouw

Lunettenlaan 101
Vught
Inleiding Het WACHTGEBOUW behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught is gelegen bij de ingang aan de oostzijde van het kampterrein,..

Kamp Vught: officiersmess

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De OFFICIERSMESS behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught is gelegen op het SS-terrein aan de zuidelijk..

Kamp Vught: poortgebouw

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding Het POORTGEBOUW behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught ligt aan de zuidelijke zijde van het eigenlijk..

Kamp Vught: twee legeringsgebouwen

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De twee LEGERINGSGEBOUWEN behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught zijn gelegen op het SS-terrein aan d..

Kamp Vught: garage

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De GARAGE behorend bij het complex van het voormalige concentratiekampVught, is gelegen aan de noordelijke zijde van het SS-terre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)