Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort

Inleiding Aan de oostzijde van het als Complexonderdeel III beschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats, bevindt zich het GRAFMONUMENT van de familie Rouppe van der Voort. De zuil markeert de graven van L.H. Rouppe van der Voort (1803-1878), diens echtgenote A.F.H. Diepen (1804-1866), J. Rouppe van der Voort (1837-1893) en zijn echtgenote A.M.J. van Berckel (1839-1879). Dit uit omstreeks 1866 daterende grafmonument heeft de vorm van een Dorische zuil. De kop van deze zuil is lange tijd afgebroken geweest; recentelijk is het grafmonument echter gerestaureerd, waarbij de zuil een nieuw schachtdeel kreeg. Omschrijving Het grafmonument is opgebouwd uit een hoge hardstenen sokkel op vierkante grondslag, met daarboven een zandstenen Dorische zuil. Op de noordelijke zijde van de sokkel is een zichzelf in de staart bijtende slang afgebeeld en de inscriptie R.I.P.. Op de tegenoverliggende zijde een kruis en de inscriptie D.O.M.. Op de schacht van de zuil is een wapenschildje aangebracht, waarin drie kruisen en drie schilden zijn afgebeeld. Dit wapenschildje is vrij sterk verweerd. Waardering Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als herinnering aan de fabrikantenfamilie Rouppe van der Voort. Het bezit kunsthistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het grafmonument. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)