Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips

Inleiding Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J.A.F. Lips was pastoor in Mariapolder (1863-1880) en Vught (1880 - 1897). Het grafmonument dateert uit omstreeks 1897. Op de achterzijde van het beeld een inscriptie met de initialen H v.d. G (H. van der Geld). Omschrijving Het grafmonument heeft een rechthoekige grondslag. Het is opgebouwd uit een hardstenen tombe met grafplaat, waarboven een sokkel met daarop een zandstenen beeld, voorstellende een zittende engel met twee schilden. De sokkel heeft een vooruitspringend middendeel, waarop een marmeren plaat is aangebracht. Hierop een afbeelding van en kelk, hostie en amict. Aan weerszijde hiervan, op de terugliggende gedeelten van de sokkel twee hardstenen platen, waarop in laagreliƫf kerken zijn weergegeven. Boven de sokkel de zandstenen engel, zittend op een rots afgebeeld. De engel houdt twee schilden vast, waarin de teksten: "Laat de kleinen tot mij komen" (links) en "Koningin van den allerheiligsten Rozenkrans, bid voor ons" (rechts). Over het schild aan de rechterzijde is een rozenkrans in hoogreliƫf afgebeeld. De engel draagt schuin over zijn borst een tekstband met de woorden "Bemind zij overal het H. Hart van Jezus". Waardering Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek, door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het grafmonument en als bijzonder voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst, in het bijzonder binnen het oeuvre van H. van der Geld. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Aan de oostzijde van het als Complexonderdeel III beschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats,..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)