Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse van de Katholieke afdeling op deze Algemene Begraafplaats. De graven van dit kavel behoren tot de oudste op de BEGRAAFPLAATS en bezitten een hoge cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. Belangrijk zijn onder meer de graven van de beeldhouwer J. van der Ven, de zuil van de familie Rouppe van der Voort en de graftombe van de familie Van Meeuwen. Op het kavel bevinden zich verder diverse GRAFMONUMENTEN van uiteenlopende cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. De grafschikking op dit kavel is, met uitzondering van de toevoeging van enkele grafmonumenten van meer recente datum, bijzonder gaaf bewaard gebleven. Omschrijving Het kavel meet circa 10 bij 20 meter. Binnen het kavel bevindt zich een aantal grafmonumenten, die als complexonderdelen VI, VII en VIII afzonderlijk beschermd worden. Voorts is er nog een aantal andere elementen van belang. Zo ligt aan de zuidzijde van het kavel het grafmonument van de familie De Grez-De Roy van Zuidewijn, waarop een alliantiewapen te zien is. Jonkheer Henricus F. de Grez was, zoals het grafschrift op dit monument aangeeft, 'Commandeur van de Orde van de Eikenkroon' en lid der ridderschap van Noord-Brabant. Voorts een tweetal kindergraven vlakbij de haag langs de St. Elisabethstraat. Binnen het kavel vinden we een vrij onregelmatige grafschikking. Zowel aanleg als grafschikking zijn gaaf bewaard gebleven en op een enkele verstoring na nog authentiek. Waardering Het complex binnen de Algemene Begraafplaats is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen. De binnen het kavel gelegen grafmonumenten bezitten architectuurhistorische/kunsthistorische waarde vanwege hoogwaardige esthetische kwaliteiten en bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van verkaveling en inrichting en de gaafheid en zeldzaamheid daarvan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Aan de oostzijde van het als Complexonderdeel III beschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats,..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)