Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek in Vught

Overig

St.-Elisabethstraat 64
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten hek. Het hek, dat werd opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal, schermt de Algemene Begraafplaats af van de St. Elisabethstraat. Omschrijving Het hek voor de Algemene Begraafplaats bestaat uit vierkante pijlers met hiertussen lage, door ezelsruggen afgesloten muurtjes. Tussen de pijlers smeedijzeren hekken. De pijlers hebben een iets bredere basis, aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen plaat. Het middengedeelte van de pijlers springt licht vooruit. Aan de bovenzijde een hardstenen afsluiting, waarop later hardstenen bollen (1862) zijn geplaatst. Aan weerszijde van de ingang naar de algemene begraafplaats bredere en iets hogere pijlers. Aan de voorzijde hiervan twee hardstenen platen met een doodshoofd met gekruiste beenderen: hieronder is de tekst "Memento/Mori" te lezen. Waardering Het begraafplaatshek is van algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling: het ontstaan van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom als gevolg van een overheidsbesluit van 1829. Het begraafplaatshek vormt een essentieel onderdeel van het begraafplaatscomplex en bezit als zodanig ensemblewaarde. Het object is ten slotte van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van de familie Rouppe van der Voort

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Aan de oostzijde van het als Complexonderdeel III beschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats,..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)