Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Berkenheuveldreef: poortgebouw met woonhuis in Vught

Graf Begraafplaats

Berkenheuveldreef 10
5263EN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1855
Architect: J. Hartogensis


Beschrijving van Complex Berkenheuveldreef: poortgebouw met woonhuis

Inleiding Het POORTGEBOUW met WOONHUIS ligt direct aan de weg en geeft toegang tot de Joodse begraafplaats. Het gebouw werd opgetrokken in 1855. Het woonhuis is gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke stijl, de poort, die is ontworpen door J. Hartogensis, toont Neo-Classicistische vormen. De begraafplaats zelf is van oudere datum: de aanleg dateert uit de late 18de eeuw. In het poortgebouw bevindt zich een ruimte die oorspronkelijk dienst deed als aula. Hierin werd voorafgaande aan de begrafenis een korte dienst gehouden. Thans doet het poortgebouw niet meer als zodanig dienst, maar fungeert als opslagruimte bij het woonhuis. Omschrijving Het gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. De muren zijn opgetrokken in gewitte baksteen. Links in het gebouw bevindt zich een rondboogpoort, aan de bovenzijde afgesloten door een fronton. In de boogzwikken een laagreliëf met palmmotieven. Ook de sluitsteen in de boog is voorzien van een palmmotief. Aan weerszijden van de boogstijlen muurwerk met schijnvoegen. De poort heeft zware houten paneeldeuren en een bovenlicht waarvoor siersmeedwerk is aangebracht. In het fronton een Davidsster. Langs de kroonlijst een Hebreeuwse tekst uit Job III, vertaald: "Klein en groot is daar gelijk en de slaaf is vrij van zijn heer". De woning rechts van de poort heeft een drietal eenvoudige rechtgesloten vensters en een tweetal deuren met bovenlicht, waarvan de meest linkse toegang geeft tot een smalle gang naast het poortgebouw. Rechts van deze ingang een jaartalsteen met de naam J. Hartogensis. De rechterzijgevel van de woning is recentelijk betimmerd. In de achtergevel van het woonhuis hebben zich enige wijzigingen voorgedaan, o.a. nieuwe vensters. Rechts een kleine uitbouw voor het poortgebouw, met een korfboogvormige doorgang, voorzien van eenvoudige houten deuren. Ook in de linkerzijgevel zijn nieuwe vensters aangebracht. In het inwendige is met name de ruimte in het poortgebouw van belang. Deze ruimte heeft een tegelvloer en een eenvoudig balkenplafond. Langs de wanden een houten lambrizering, waarin een drietal marmeren gedenkplaten met Hebreeuwse teksten is geplaatst. Waardering Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijke en sociaal-economische ontwikkelingen: het illustreert de groei van de Joodse gemeenschap in Vught en 's-Hertogenbosch in de negentiende eeuw en de Joodse begrafenisgebruiken in deze periode. Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en de ornamentiek van het poortgebouw. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van cultuurhistorisch belang is. Het complex is ten slotte van belang vanwege gaafheid en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Berkenheuveldreef: poortgebouw met woonhuis in Vught

Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats)

Berkenheuveldreef 10
Vught
Inleiding De Joodse BEGRAAFPLAATS aan de Berkenheuveldreef werd in 1790 opgericht door twee Joodse Bossche kooplieden. De geschiedenis van ..

Complex Berkenheuveldreef

Berkenheuveldreef 10
Vught
Inleiding Het GRAFMONUMENT bestaande uit een viertal graven - waaronder dat van Jozeph Hartogensis - is gelegen op de noordwestelijke hoek ..

Lunet

Lunet 4 nabij De Bréautélaan
Vught
Een lunet behorende tot het zogenaamde verschanste kamp te Vught, aangelegd in opdracht van Koning Willem II; gelegen in het villapark en be..

Villa Craijenstein

Helvoirtseweg 146
Vught
Inleiding De VILLA "Craijenstein" is gelegen in een grote tuin in landschappelijke stijl met vijver op de hoek Helvoirtseweg - J.F. Kennedy..

Fusilladeplaats

Lunet 1, 2, en 3 op Vughtse heide
Vught
Een drietal lunetten behorende tot het zogenaamde verschanste kamp te Vught aangelegd in opdracht van Koning Willem II; gelegen op de Vughts..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)