Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk (bij)
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor mejuffrouw J.M.C. Rath. Omschrijving. Het grafmonument staat op een vierkante rechte voet met pijlers op de hoeken, met elkaar verbonden door ijzeren stangen. Daarbinnen, op een betegelde ondergrond staat een kunststenen rots met ovale plaquettes op elke zijde. De plaquettes zijn voorzien van opschriften: "HIER RUST/ MEJUFFROUW/ JOHANNA MARIA CATHARINA/ RATH/ GEB. TE VEGHEL 14 MEI 1885/ OVERLEDEN TE HEYTHUISEN/ PENSIONAAT ST. ELIZABETH/ 6 JULI 1901/ RIP" Een ander opschrift: "HIER RUSTEN/ IN CHRISTUS VREDE/ DE HEER LAURENS RATH/ *22/VII 1854 VEGHEL + 3/1 1912/ EN/ JEANNETTE H.M. RATH. GEB. VAN MOSSEVELD/ *29/VIII 1861 AARLE-RIXTEL/ +13/IV 1938 VEGHEL". Aan de achterzijde worden overige familieleden vermeld. "HIER RUSTEN/ IN VREDE/ MARIA J.C.A. RATH/ * VEGHEL 22 MRT 1904/ + VEGHEL 23 JUNI 1980/ EN/ JOSEPH M.M. RATH/ * VEGHEL 2 SEPT. 1899/ + VEGHEL 26 SEPT. 1982". Op het rotsblok een witte stenen voet met daarop een wit stenen beeld van een knielende meisjesfiguur, op het hoofd een diadeem met ster. Waardering. Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521257
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Rechts van het pad aan de hoofdas, meteen na het dwarspad gelegen GRAFMONUMENT. Het graf werd omstreeks 1900 opgericht voor de h..

Kaart & Routeplanner