Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk (bij)
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Eclectische vormgeving zijn traditionele grafsymbolen gebruikt. Omschrijving. Opstand, uitgevoerd als formatie van kunstrotsen op een vierkante, rechte sokkel. Het graf is omringd door pijlers in boomstam vorm. Daartussen hangt een ketting, het rechter gedeelte ervan is verdwenen. Tegen de voorzijde van het "rotsblok" is een gedrapeerd doek in reliƫf in de steen afgebeeld. Daarop is de volgende inscriptie gemaakt: "TER NAGEDACHTENIS AAN/ DE HOOGWELGEBOREN/ JONKVROUWE/ LOUISE CONSTANCE/ HENRIETTE MARIE/ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE BERGEN OP ZOOM/ 30 AUG.1872/ OVERL. TE VEGHEL 23 JUNI 1906/ RIP". Op de romp staat een kruis van boomstammen, omslingerd door klimop en met een krans. Aan de voorzijde is de moeilijk leesbare naam van de beeldhouwer "v. Barstie (V. Barette ?) Tilburg" vermeld. Waardering. Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521256
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Rechts van het pad aan de hoofdas, meteen na het dwarspad gelegen GRAFMONUMENT. Het graf werd omstreeks 1900 opgericht voor de h..

Kaart & Routeplanner