Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jugendstil woonhuis in Tilburg

Woonhuis

Heuvelring 104
5038CL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Jugendstil woonhuis

Inleiding Het Jugendstil woonhuis werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Donders. De ingangspartij werd rond 1980 verbouwd. Het pand is in gebruik als horecagelegenheid met bovenwoning. Omschrijving Het tweelaagse pand met souterrain heeft een afgeplat zadeldak met de nokas loodrecht op de straat, gedekt met verbeterde zwarte Hollandse dakpannen. De gevel is met uitzondering van de hardstenen onderpui opgetrokken uit rode verblendsteen. De speklagen en de topgevel zijn gepleisterd. Links bevinden zich twee vernieuwde deuren in een portiek. In het metselwerk is hierboven een ontlastingsboog met sluitsteen aangebracht. Boven de ingang op elke etage een schuifvenster met latei en ontlastingsboog. Rechts van de ingang een getoogd kelderraam, gescheiden door een deelzuiltje dat de aanzet vormt tot een grote erker. De gevel wordt gedomineerd door deze excentrisch geplaatste segmentvormige erker over twee verdiepingen, geplaatst in een over het gehele pand lopende ondiepe rondboognis. Hierboven een vereenvoudigd ijzeren balkon met terugliggende balkondeuren met gebogen roeden en ramen rondom. In de topgevel is het jaartal "1908" opgenomen. Tussen brede kopstukken is een smeedijzeren Jugendstilhekje geplaatst. De topgevel loopt links in een vloeiende boog af tot de hoogte van de gootlijst van het belendende pand. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei en functieverandering van de bestaande straten. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toepassing van een regionale variant van de Art Nouveau en als voorbeeld van het werk van de architect Donders. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521172
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jugendstil woonhuis in Tilburg

Jugendstil cafe met bovenwoning

Heuvelring 102
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil CAFE met BOVENWONING werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Don..

woonhuis

Heuvelring 100
Tilburg
Inleiding Het HERENHUIS werd rond 1890 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de Tilburgse architect A.J. Blomjous. Omschrijving ..

Complex Heuvelring 100

Heuvelring 100
Tilburg
Inleiding Het KOETSHUIS werd in 1909 gebouwd in de Eclectische stijl van het huis naar ontwerp van architect F.C. de Beer. Het pand bevin..

St. Jozef (Heuvelkerk)

Heuvelring 122
Tilburg
St. Jozef (Heuvelkerk), 1872-1889, H.J. van Tulder. Driebeukig neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de apsis, schoorbogen en we..

Heilig Hartbeeld

Heuvelring 122 (bij)
Tilburg
Inleiding BEELD H. Hart van Jezus met sokkel, schansmuur en hekwerk uit 1921. Naar ontwerp van Aug. Hermans (Roermond, school van Dr. P.J.H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)