Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Zwijsenstraat in Tilburg

Gebouw

Bisschop Zwijsenstraat 7
5038VA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Complex Zwijsenstraat

Inleiding ZIEKENZAAL met nonnenkoor van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neogotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer. Oorspronkelijk bestond intern een relatie met de kapel vanwaaruit men de dienst in de kapel kon volgen. Thans is deze relatie verbroken. Een deel van het muurwerk van de korte achtergevel is in 1966 vernieuwd naar plannen van de architect J. Donders. Omschrijving Tweelaagse bakstenen bouwmassa, op een samengestelde plattegrond onder een samengesteld dak gedekt met leien. Het dak bestaat uit haaks op elkaar geplaatste zadeldaken. De gevels hebben speklagen in zwarte steen, onder de goot is een bloktandlijst aangebracht. De gevel op de begane grond is voorzien van spitsboogramen. Op de verdieping zijn getoogde roedenramen in spitsboognissen geplaatst. Beneden bevindt zich het voormalige slotgedeelte van de kapel, vanwaaruit de zusters de diensten in de kapel konden volgen. Deze heeft een lambrizering, paneeldeuren en een balklaag met troggewelven, rustend op tweemaal drie ijzeren kolommen. Hierboven bevindt zich een tiental cellen en oorspronkelijk een koortje met tralies vanwaaruit de zieken de mis konden volgen. Beide verbindingen zijn tijdelijk gedicht, maar de tralies bleven behouden. Waardering Het gebouw is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden. Het is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de katholieke congregaties in de negentiende eeuw. Het is een goed en herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft ensemblewaarde, het is een essentieel deel van de kapel van het klooster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521119
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Zwijsenstraat in Tilburg

Kapel van het voormalige klooster van de zusters van de visitatie

Bisschop Zwijsenstraat 7
Tilburg
Inleiding KAPEL van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd in het laatste kwart van de negentiend..

Herenhuis in italianiserende classicistische trant uit de 19e eeuw

Bisschop Zwijsenstraat 5
Tilburg
Herenhuis in Italianiserende klassicistische trant uit de 19e eeuw.

Pastorie H. Dionysius

Bisschop Zwijsenstraat 3
Tilburg
Vroeg 19e eeuws herenhuis.

Het huis met de dertien celletjes

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding De oudste kern van het KLOOSTER VAN DE ZUSTERS VAN LIEFDE dateert uit 1834 en is in 1882 deels afgebroken en herbouwd. Het staat ..

Complex Zusters van Liefde

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding Het KLOOSTER, het Moederhuis van de Zusters van Liefde werd in verschillende fasen gebouwd tussen ca. 1890 en 1916, waarvan er he..

Kaart & Routeplanner