Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verkeersbrug in Hellevoetsluis

Weg En Waterwerk


3220AA Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Verkeersbrug

Inleiding VERKEERSBRUG van het type draaibrug, in 1881 geplaatst over de in 1802 verbouwde sluis van het grote dok (rijksmonumentnummer 021423) in de vesting Hellevoetsluis. De brug is gebouwd door de 'IJzergieterij De Prins van Oranje' te 's-Gravenhage. Omschrijving De verkeersbrug is een symmetrische dubbele draaibrug, oost-west geplaatst op de sluis die het grote dok van het open water van het Haringvliet afscheidt. De kwartslag draaiende delen scharnieren op cirkelvormige draaipunten op de brughoofden. De delen draaien naar het noorden toe, in de richting van het dok. In het midden sluiten de brugdelen precies op elkaar aan. De brug is hoofdzakelijk gemaakt van geklonken gietijzeren delen. Het wegdek is van houten plankdelen, die bedekt zijn met bitumen. Het grootste gewicht van de brugdelen bevindt zich naast en boven de draaipunten op de kaden, als tegenwicht van de zich versmallende overstekende liggers boven het water. Elk brugdeel bestaat uit twee van deze geklonken brugliggers. Haaks op deze liggers zijn gietijzeren consoles geklonken die de fundering van het wegdek dragen. Elk brugdeel is aan beide zijden voorzien van een veertien delen tellend hekwerk met houten leuning. Elke travee van dit hekwerk is gedecoreerd met drie spijlen waartussen een krulvormig motief is gesmeed en geklonken. Waardering De draaibrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - De brug heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder onderdeel van de historisch belangrijke marinehaven. - De brug heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een negentiende-eeuwse, uit smeed- en gietijzeren delen samengestelde draaibrug. - De brug heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de sluis en het grote dok. - De brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520816
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verkeersbrug in Hellevoetsluis

Nederlands Hervormde Kerk

Oostzanddijk 18
Hellevoetsluis
Ned.Herv.KERK. In 1661 gebouwde eenvoudige zaalkerk met boogvensters en omlopend pannen schilddak. Slanke bakstenen toren, het bovendeel ver..

Kleine Kerkje

Oostzanddijk 20
Hellevoetsluis
Waag. Rechthoekig bakstenen gebouw met pannen schilddak, midden 17e eeuw, gerestaureerd omstreeks 1963. In de voorgevel drie getoogde poorte..

Magazijnen. Links van het Admiraliteitsgebouw de geweer- en werkmagazijnen, onder pannen schilddaken

Oostzanddijk 24
Hellevoetsluis
Magazijnen. Links van het Admiraliteitsgebouw de geweer- en werkmagazijnen, 17e eeuw onder pannen schilddaken.

Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zeven stoeppalen met ijzeren stoephe ..

Oostzanddijk 1
Hellevoetsluis
Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak, eerste helft 19e eeuw. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zev..

vm Machinistenschool

Industriehaven 1
Hellevoetsluis
V.m. Machinistenschool. Gebouw zonder verdieping, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde lisenen en kroonlijst met opzetstuk, boven de middenpar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)