Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Brummen

Tuin Park Landgoed

Voorsterweg 139
6971KD Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 10: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 10) TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS Het TOEGANGSHEK bestaat uit een draaiend gedeelte bestaande uit een geklonken constructie uit ongeveer 1820, van vierkante staven aan de scharnierende zijde, plattere, aan de boven- en onderzijde bolle platte staven en overigens ronde staven. De vleugels beginnen hoog en worden vloeiend lager naar het midden. In het midden op de naald een vergulde spitse piramide en de staven voorzien van vergulde "peertjes". Het toegangshek werd na jaren in ongebruik te zijn geweest opnieuw aangebracht in 1983, tussen eenvoudige houten geprofileerde hekpalen, in beton gefundeerd. De zijstukken zijn in 1994 toegevoegd. De hekpalen en zijstukken zijn wegens te geringe ouderdom voor de bescherming van ondergeschikt belang. De SOKKELS bij het hek in Lodewijk XIV stijl, zijn gemaakt van een zeer solide soort zandsteen, en dateren vermoedelijk van kort voor 1930. Ze zouden zijn gekopieerd naar dergelijke sokkels op het Landgoed Mataram bij Dalfsen, ook van de Familie De Vos van Steenwijk. Tot 1993 hebben twee grote, rijk gebeeldhouwde 18de-eeuwse bloemenvazen op de sokkels gestaan; tijdens een diefstal is er één gestolen en één is verminkt achtergelaten. Deze is hersteld en in de zuidtuin geplaatst. Op de sokkels staan thans Haddonstone kunststenen vazen die buiten de bescherming vallen. Waardering Het TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik van hek en sokkels; - vanwege de functionele en architectonische vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520788
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Brummen

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 19: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 19) GEMETSELDE DUIKER MET GESMEDE AFSLUITBEUGEL..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 9: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 9) TUINMUUR (OOSTWEST) IN HET VERLENGDE VAN DE Z..

kasteel buitenplaats

Voorsterweg 137
Brummen
Omschrijving onderdeel 3: (Voorsterweg 137; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) KOETSHUIS. Het oudste gedeelte van het KOETSHU..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 7: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7) TUINMUUR TUSSEN BOUWHUIS EN DRUIVENKAS Deze..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 8: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 8) TUINMUUR MET POORTDEUREN (NOORDZUID) LANGS BI..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)