Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Forst aan de bakkerskil in Nieuwendijk

Militair Object

Kildijk 143
4255TH Nieuwendijk (gemeente Werkendam)
Noord Brabant

Bouwjaar: tussen 1877-1879


Beschrijving van Forst aan de bakkerskil

Inleiding FORT, tussen 1877 en 1879 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in een ambachtelijk-traditionele stijl. Het fort werd, in plaats van een meer zuidelijk gelegen batterij uit 1847, gebouwd ter bescherming van circa 250 m. zuidelijker gelegen inundatie-waaiersluis uit 1815; de Papsluis. Deze sluis was een hoofdinlaatmiddel van het inundatieveld in het land van Altena. Het fort diende tevens ter afsluiting van de Schenkeldijk; een acces dat de zuidoostelijke toegangsweg van Werkendam is. In de mobilisatieperioden 1914-1918 en 1939-1940 had het fort een militaire bezetting en was het in staat van verdediging. Bij Koninklijk Besluit van 18 oktober 1951 (Staatsblad 455) werd het fort aangemerkt als vestingwerk van geen klasse. Hierbij verloor het zijn defensieve functie. Aan de zuidoostelijke zijde van het fort zijn in de periode 1939-1940 enkele betonnen groepsschuilplaatsen gebouwd. Op de geƫgaliseerde wallen zijn omstreeks 1960 vier loodsen gebouwd en is de brug in de keel vervangen door een dam. De loodsen vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Omschrijving Het fort is een klein trapeziumvormig, gesloten werk met een bomvrije kazerne met legeringsgedeelte en kruitmagazijn verbonden met twee remises op walganghoogte en omgeven door een natte gracht. Aan de achterzijde is het gebouw aangeaard. De oorspronkelijke detaillering van het gebouw is nog grotendeels intact met onder meer deuren, vensters, luiken, latrines en drinkwaterkelders. De zichtbare muren zijn opgetrokken uit baksteen en afgedekt met een verticale rollaag. De segmentboogvormigig gesloten openingen van ramen en deuren zijn veelal in groepjes van drie gekoppeld en voorzien van luiken, waarvan de gehengen zijn geplaatst op hardstenen neuten. De meeste vertrekken zijn voorzien van een segmentboogvormig tongewelf en zijn gewit met een zwarte plint. Waardering Het fort aan de Bakkerskil is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen van de met de krijgskunst verbonden architectuur en de plaats die het innam als essentiƫle schakel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Architectuurhistorische waarden zijn gelegen in de ongewoon compacte plattegrond van het fort. Het fort heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de functionele en landschappelijke samenhang met de Papsluis, de Schenkeldijk en de groepsschuilplaatsen. Het fort is gaaf bewaard gebleven en in samenhang met de inundatiesluis zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Forst aan de bakkerskil in Nieuwendijk

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil
werkendam
Cluster 84. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding TWEE GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P (Beide onvoltooid), als in de laatste maanden voor het ..

Papsluis

Kildijk 143
Nieuwendijk (Gemeente Werkendam)
Inleiding. SLUIS, genaamd de Papsluis, in 1815 in een ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken naar ontwerp van Jan Blanken, inspecteur-..

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil
werkendam
Cluster 84. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIESLUIS / WAAIERSLUIS (Papsluis), als een van de uit de vroegste perioden van aan..

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil
werkendam
Cluster 84. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding UITWATERINGSSLUIS / INUNDATIESLUIS / DAMSLUIS / DUIKER (midden) als waterbouwkundig onde..

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil

betonnen werken bij het werk aan de bakkerskil
werkendam
Cluster 84. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding UITWATERINGSSLUIS / INUNDATIESLUIS / KEERSLUIS / DUIKER (zuid) als essentieel waterbouwk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)