Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Almenseweg 60
7251HS Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 4 HOUTEN SCHUUR, XIX. Tussen koetshuis en huis staat een houten schuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak met rode pannen; de wanden waren oorspronkelijk deels in verticaal, deels in horizontaal open latwerk uitgevoerd. In de jaren '90 van de 20ste eeuw is deze bekleding in twee fasen vervangen door nieuw latwerk van western red cedar. Dit latwerk werd opnieuw open, maar nu geheel verticaal uitgevoerd. De indeling van de gevels werd aangepast ten behoeve van de functie van garage en werkplaats, met onder meer grote, schuivende inrijdeuren in de noord- en oostgevel en twee meerruits vensters in de zuidgevel. De hoofdvorm en gebintconstructie zijn nog gaaf en dateren uit de 19de eeuw. Waardering De HOUTEN SCHUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom van de hoofdvorm en gebintconstructie; - vanwege de harmonische rurale bouwvormen; - als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520278
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Vorden

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5a PIJLERS, XXa. Aan het begin van de oprijlaan aan de Almenseweg staat een stel pijlers; twee bakstenen kruispijle..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 SPEELHUISJE, XXa. Op de noordoosthoek van de akker achter het huis staat een klein bakstenen gebouwtje onder tent..

Huis Enzerinck

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HET ENZERINCK, XIXb (eerste steen gelegd in 1836). Bakstenen landhuis op rechthoekige plattegron..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. oprijlanen; b. landschapspark; c. moestuin; d. bos, weilan..

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS annex BOERDERIJ. Witgepleisterd gebouw met woning, XVIII, gedeeltelijk mogelijk ouder, op rechthoekige p..

Kaart & Routeplanner