Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Ross: tuinmuur en koude bakken in Laren

Tuin Park Landgoed

Rossweg 14
7245NK Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1800


Beschrijving van Het Ross: tuinmuur en koude bakken

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800. Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begrensd door een bakstenen muur, die tot bijna aan het koetshuis doorloopt; de met een iets schuin geplaatste rollaag gedekte muur is geleed door pilasters; in de muur zijn twee openingen geflankeerd door pijlers; de oostelijke, relatief jonge doorgang heeft kruispijlers gedekt met hardstenen platen; in het verlengde van deze doorgang ligt de korte beukenlaan naar de Rossweg; de westelijke doorgang ligt schuin tegenover de schuur; vierkante pijlers, eveneens met hardstenen afdekplaten; ten westen van deze doorgang bevinden zich de restanten van een druivenkas: de bakstenen fundering en de westelijke zijmuur; ten oosten van de kasrestanten liggen vier bakstenen koude bakken. Waardering TUINMUUR en KOUDE BAKKEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere plattegrond van de moestuin, en -daaraan gekoppeld- de vorm van de muur; - vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden; - als functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520262
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Ross: tuinmuur en koude bakken in Laren

Het Ross: huis

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1; HUIS; XIXd. Neo-renaissancestijl; blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen onder laag omlop..

Het Ross: parkaanleg

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. 19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanu..

Het Ross: schuur

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR, XIXb-c. Naast de moestuinmuur ten noordwesten van het huis; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond..

Het Ross: koetshuis

Rossweg 12
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, ca. 1800. Aan het voorplein ten noordoosten van het huis; in 1999 ingrijpend gerestaureerd en verbouw..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Grauwertdijk 1
Laren (Gemeente Lochem)
Boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; vlechtingen en staafankers in voor- en achtergevel; ..

Kaart & Routeplanner